Europa gaat kiezen | Volt Vlaanderen, spannende politiek en pubquiz

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

4 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Sophie in ‘t Veld mag als lijsttrekker van Volt in Vlaanderen deelnemen aan de Europese verkiezingen, sommige Europarlementariërs lanceren plannen voor meer debat, interrupties en spannende politiek in het Europees Parlement, en de gemeente Den Haag wil proberen om met extra campagnes meer kiezers naar de stembus te lokken.

Volt Vlaanderen neemt deel

De vlag hangt uit bij Volt Vlaanderen. Ze mogen zowel op lokaal, nationaal als op Europees niveau deelnemen aan de verkiezingen. Daarvoor hebben ze de afgelopen week hard hun best gedaan. Bijna dagelijkst gingen Volt-leden in Brussel de straat op. Sophie in ‘t Veld mag als lijsttrekker van Volt in Vlaanderen meedoen aan de Europese verkiezingen. Ze had daarvoor 5.000 handtekeningen nodig of 5 handtekeningen van zittende Belgische parlementariërs. Dat laatste is uiteindelijk gelukt. Eerder lukte het niet om via de elektronische weg de handtekeningen op tijd bij de Belgische autoriteiten te krijgen. Sophie in ‘t Veld is trots op het feit dat ze als nieuwe partij nu toch een voet tussen de deur van het Belgische systeem heeft gekregen. 

Forum voor Democratie dat, onder leiding van Europarlementariër Marcel de Graaff, ook in Vlaanderen mee wilde doen aan de Europese verkiezingen heeft het niet gehaald. Vlaamse leden hoeven echter niet te vrezen, zegt FvD-kandidaat Steven Devos. Binnenkort komt de partij met nieuwe plannen.

Plannen voor verandering

Het moet allemaal anders. Meer debat, interrupties en spannende politiek. Bij elke verkiezing voor het Europees Parlement zijn er plannen van kandidaten om het helemaal anders te doen. Zo wilde Malik Azmani (VVD) de vorige keer veelvuldig onderbreken, maar hij was vergeten dat er geen interrupties zijn toegestaan en er geen microfoon voor is. Lara Wolters (PvdA) behoorde tot een club jonge honden, zoals ze zich zelf noemde, die wilde dat er meer gezooid zou worden in het Parlement. 

Raquel García Hermida-van der Walle (nummer twee van D66) wil het Europees Parlementsgebouw beter toegankelijk maken. Een compleet nieuw gebouw uit de grond stampen, is niet nodig, maar bij de geplande renovatie rekening houden met wat de architectuur in de praktijk betekent voor politici, kan geen kwaad. Het gebouw moet worden opgeknapt omdat het Parlement heel langzaam wegzakt. Ooit was er een moeras op de plek waar nu de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel staan. Er zijn volgens García Hermida-van der Walle veel te weinig ruimtes waar verschillende partijen elkaar tegen het lijf kunnen lopen. Alle conservatieven zitten in de ene vleugel, de liberalen in de andere en ook de socialisten delen hun vleugel enkel met de socialisten. 

Maar het ontwerp van het gebouw is niet alles. Ook procedures moeten anders om het debat in de plenaire zaal te bevorderen. Dat blijft een lastige zaak. Formeel mag je iemand anders ontbreken door een blauwe kaart te trekken. Maar als degene aan wie je een vraag wil stellen daar geen zin in heeft, gaat het debat gewoon verder. De tolken staan ook niet te dansen van enthousiasme bij het idee dat er snedige interrupties plaatsvinden, want die zijn heel lastig snel te vertalen. 

Overigens gaat het Europees Parlement binnenkort wel experimenteren met AI, zodat er tijdens de debatten ondertiteling kan komen.

Boekenkasten en pubquiz

De gemeente Den Haag wil proberen om met extra campagnes meer kiezers naar de stembus te lokken. De opkomst was vijf jaar geleden met iets meer dan 42 procent aan de lage kant in Nederland. In heel Europa ging nauwelijks 50 procent naar de stembus.

Europa-wethouder Robert van Asten wil een speciale boekenkast in de centrale bibliotheek inrichten. Daarmee kunnen bezoekers meer leren over de EU. Ook is er een stand over Europa op het Bevrijdingsfestival in Den Haag en wordt er voor studenten een pubquiz georganiseerd over de EU. Het zijn een aantal voorbeelden van wat er de komende tijd staat te gebeuren. Binnenkort zijn al deze evenementen terug te vinden in de verkiezingsagenda van Brusselse Nieuwe.