Hij mag het opnieuw proberen. Reinier van Lanschot is voor de tweede keer lijsttrekker bij de partij Volt. In 2019 haalde hij het niet, maar vijf jaar later is hij ervan overtuigd dat het wel lukt. Bij D66 vinden ze het ondertussen maar niks dat Volt, als andere pro-Europese partij, meedoet.
Volgens verschillende aanwezigen op de debatavond met hun kandidaat-lijsttrekkers, rekenen ze voor dat het bij zowel de vorige landelijke als Europese verkiezingen de partij zetels heeft gekost. “Als ik het partijprogramma lees, denk ik: ‘Dat is een D66-programma’, aldus Gerben-Jan Gerbrandy, één van de kandidaat-lijsttrekkers.
Van Lanschot gaat in ieder geval door en maakt grappen over zijn liefde voor de EU. “Ik was in 2019 al een beetje een EU-nerd en dat is alleen maar toegenomen.” Volgens Van Lanschot heeft hij veel gehad aan het kersverse Volt-lid Sophie in ’t Veld (ex-D66). Ze vertelde hem dat processen langdradig zijn; maar in Brussel moet je ondernemend zijn, ambitie hebben en vooral veel doorzettingsvermogen. Als je dat hebt, kan je veel voor elkaar krijgen.
Erfenis
Bij D66 strijden ze om de erfenis van Sophie in ‘t Veld. Maar liefst vijf kandidaten probeerden in het Holland House in Brussel de leden te overtuigen. Drie lijsttrekkers die al in de politiek zitten (of zaten) en twee nieuwe spelers op het toneel; Andreas Zenthofer die bij de Europese Commissie werkt en Maarten Tollenaar, actief bij de Jonge Democraten.
Salima Belhaj, nu nog Kamerlid, wil vooral weer rust brengen in de fractie. Samira Rafaela, nu al Europarlementariër, wil verder met veel aandacht voor de democratie en de rechtsstaat in Europa. En Gerben-Jan Gerbrandy presenteerde zich als de oude rot die nog steeds enthousiast is en zich vooral wil toeleggen op de uitvoering van de klimaatafspraken.
Na afloop ging het vooral over strategisch stemmen. De leden moeten drie namen invullen, dus dan is het zaak om de kandidaat die je niet wil, ook niet op je stemlijst te zetten. Komende week weten we wie het is geworden.
Nog een erfenis
Meet een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat Toine Manders op zoek is naar z’n eigen erfenis. Hij mag niet voor het CDA, z’n huidige partij, op de lijst, maar Manders heeft het gevoel nog niet klaar te zijn.
En dus is hij op zoek. De VVD (z’n oude partij) en BBB spreken hem wel aan, legt hij uit. Maar in het partijprogramma van de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), ziet hij het meest. Sterker nog: hij heeft voor het programma zelfs hier en daar een alinea aangeleverd.
Niks is al concreet, benadrukt Manders.
Meedoen?
Ook kiezers in het buitenland mogen meestemmen. Je moet je wel voor 11 oktober registreren. Mensen die eerder al gestemd hebben vanuit het buitenland voor de Tweede Kamerverkiezingen, hoeven zich nergens zorgen over te maken. Kiezers die dat nog niet gedaan hebben, maar wel een stempas willen ontvangen, moeten actie ondernemen. Kijk hier.