Europa gaat kiezen | Vertrek bij JA21, politiek advies van tuinders en verkiezingen ook belangrijk voor Oekraïne

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

Het rommelt bij JA21. De Europarlementariërs Rob Roos (fractievoorzitter) en Rob Rooken stappen daarom uit de partij. Aanleiding is de kandidatuur van medeoprichter Annabel Nanninga voor de Tweede Kamerverkiezingen. Nanninga is ook al gemeenteraadslid in Amsterdam en fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Volgens Rob Roos is JA21 tegen het verzamelen van politieke baantjes via dubbelfuncties. Dat heeft de partij namelijk recent nog vastgesteld tijdens een congres. “Je kan niet de Haagse bestuurscultuur bekritiseren als je eigen partij dezelfde gebreken vertoont”, laat hij weten. Hij noemt de huidige koers een dwaalspoor. 

Roos en Rooken waren eerder lid van Forum voor Democratie en zijn in 2019 via de lijst van FvD in het Europees Parlement gekozen. Lees hier de brief die ze hebben geschreven. 

Politiek advies

Het ene na het andere rapport met adviezen voor de politieke partijen verschijnt. In eerste instantie gericht op de komende Nederlandse verkiezingen, maar ook al richting de Europese verkiezingen. LTO richt de pijlen alvast op Brussel. Voorman Sjaak van der Tak bezoekt de hoofdstad van Europa de komende maand en zal tijdens een speciale landbouwborrel de plannen toelichten. Centraal staat het versterken van de Europese markt. Maar het speelveld moet wel gelijk blijven, vindt LTO. Nederlandse bedrijven verhandelen hoogwaardige producten over de hele wereld. De producten die naar de EU komen, moeten dan wel aan dezelfde eisen voldoen.

Daarnaast moet het werk dat boeren en tuinders doen genoeg geld opleveren. Volgens LTO worden de sociaaleconomische gevolgen van Europees beleid niet goed genoeg uitgezocht. De angst is dat nieuwe regels voor minder winst zorgen en boerenbedrijven daardoor minder mensen aan kunnen nemen. Ook de arbeidsvoorwaarden in andere landen spelen hierin mee. Ook voor werknemers moet er dus een gelijk speelveld zijn.

Beslissende herfst

En dan zijn er nog twee belangrijke verkiezingen in Europa. Vooral voor Oekraïne kunnen de uitslagen beslissend zijn. In zowel Polen als Slowakije vinden de komende maanden verkiezingen plaats. Hoewel de landen zich eerder positief opstelden tegenover Oekraïne, kan daar nu verandering in komen.

In Slowakije worden er in de campagne openlijk anti-Oekraïne-standpunten uitgedragen. Oud-premier Robert Fico heeft zich kandidaat gesteld en maakt gebruik van de pro-Poetin-houding van veel van zijn landgenoten. Volgens peilingen kan hij zomaar eens aan de macht komen.

Ook in Polen is een verandering te zien. De verkiezingen zijn in oktober en de zittende regeringspartij PiS heeft veel steun op het platteland verloren. Reden voor de partij om een meer nationalistische houding aan te nemen. Minder hulp aan Oekraïne dus en soms zelfs wat vijandigheid.

Cv klopt niet

En dan naar Duitsland waar bij de rechts-nationalistische partij AfD strenger gekeken gaat worden naar de cv’s van kandidaten. Al bij twee kandidaten is gebleken dat ze logen op hun cv. AfD wil nu dat kandidaten naast hun cv ook bewijs leveren van alles wat ze claimen gedaan te hebben.

Eén van de kandidaten, Arno Bausemer gaf aan twee journalistieke stages te hebben doorlopen. Bij navraag bij het bedrijf waar dat gebeurd zou zijn, bleek dat niet te kloppen. Ook de baan die hij bij het boerenbedrijf van zijn ouders had gehad, bleek dubieus.