Het zomerreces is begonnen en Europarlementariërs zijn wellicht onderweg naar hun vakantiebestemming. Maar dat betekent niet dat de Europese verkiezingen niet langzaam dichterbij komen. Na de zomer worden lijsttrekkers verkozen. Ook in de hitte onderhandelt men dus verder over wie nu waar op de lijst moet komen. Reden dus voor Brusselse Nieuwe om ook tijdens de zomer door te gaan met deze rubriek.
Spaanse hitte
We beginnen in de populaire vakantiebestemming Spanje. Daar gingen zondag, in de zinderende hitte, kiezers naar de stembus. De verkiezingen worden scherp in de gaten gehouden in Brussel. Er staat immers veel op het spel. De uitkomst bepaalt welke ministers straks in Brussel keuzes gaan maken over EU-beleid, maar ook kan de overwinning van rechtse partijen in Spanje een boost geven aan rechtse partijen tijdens de aankomende Europese verkiezingen.
De socialistische partij PSOE van premier Sánchez ging de strijd aan met de rechtse partij Partido Popular (PP) van Alberto Núñez Feijóo. En die laatste partij heeft het volgens de voorlopige uitslagen behoorlijk goed gedaan. Met ruim 98 procent van de stemmen geteld lijkt de PP op 136 van de 350 zetels uit te komen. De nummer twee wordt de partij van de zittende premier Sánchez met 122 zetels.
Vlaanderen
Ook in België lijkt de rechterkant populairder dan ooit. De rechtse partij Vlaams Belang gaat volgens de peilingen de grootste worden bij de volgende verkiezingen in 2024. Belangrijk standpunt van de partij: van Vlaanderen een onafhankelijke staat maken.
België is een verdeeld land. In het noordelijke gewest Vlaanderen spreekt men Nederlands, terwijl in het zuidelijke gewest Wallonië Frans gesproken wordt. Het is een enorme taak om eensgezindheid te creëren en de opkomst van Vlaams Belang is het bewijs dat het met die eensgezindheid niet al te goed loopt.
De opkomst van rechts baart zorgen. Voorzitter van de partij Tom van Grieken ziet België als een geforceerd huwelijk. “Als een van ons wil scheiden, kunnen we daar als volwassenen over praten, als ze dat niet willen dan doen we het zelf wel”, aldus de voorzitter.
De polder
En laten we ons eigen Nederland niet vergeten. Ook daar komen verkiezingen aan nu het kabinet is gevallen. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen de combinatie PvdA/GroenLinks, de BoerBurgerBeweging (BBB) en de VVD.
Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans heeft ambities om het Torentje in Den Haag te beklimmen. Hij krijgt de steun van prominenten bij de PvdA en GroenLinks. Toch stuit zijn kandidaatschap ook op tegenstand. Met zijn Europese klimaatplannen (Green Deal) joeg hij vele mensen in het harnas.
Een lokale politicus vergeleek Timmermans nog met nazileider Adolf Hitler. Op een gefotoshopte poster toonde hij Timmermans in nazi-uniform. Achteraf gaf de lokale politicus toe dat hij dit niet had moeten doen. Ondertussen is het beeld bekend op sociale media.
Vervanger
En dan is er nog de vraag: wie gaat Timmermans opvolgen in Brussel? Er wordt gepraat over Diederik Samsom, nu nog de rechterhand van Timmermans binnen de Europese Commissie, maar ook over demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag, die recent aangaf de Nederlandse politiek te verlaten.
En dan valt ook de naam Esther de Lange. De CDA-Europarlementariër ontpopte zich recent als de rivaal van Timmermans in de discussie over de natuurherstelwet. Ze wordt geen lijsttrekker voor de Tweede Kamer, maar ze zou wel dromen van een rol als Eurocommissaris.