Europa gaat kiezen | Reacties op Europapa, NSC-lijsttrekker en Von der Leyen in Boekarest

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

4 min. leestijd

‘Europapa’ blijft de politiek bezighouden: er is een AI-versie met de stem van Geert Wilders en Frans Timmermans vindt het nummer ondertussen geweldig. Verder wordt Dirk Gotink, net als Timmermans een talenwonder, lijsttrekker voor NSC. Tot slot werd Ursula von der Leyen in Boekarest officieel benoemd tot spitzenkandidaat van de christendemocratische fractie. Ook uit Nederland was een delegatie aanwezig.

Europapa

Europapa, het lied van Joost Klein waarmee Nederland naar het Eurovisiesongfestival gaat, blijft de politiek bezighouden. Iedereen heeft een mening en op de sociale media circuleren parodieën. Allemaal gemaakt met kunstmatige intelligentie en wat creatief schrijfwerk. Op TikTok en Instagram gaat nu een versie rond, gezongen door een AI-stem van Geert Wilders.

Alleen zingt de AI-versie van Geert Wilders iets anders:  “Blijf weg uit Europa, als je met de boot gaat, en als ik aan het hoofd sta, geen geld meer naar Europa.” Halverwege hoor je ook de AI-stem van Frans Timmermans, tot groot ongenoegen van de AI-Wilders. Kijk zelf maar.

Timmermans enthousiast

Timmermans had vorige week, toen we hem in Rome naar de originele video vroegen geen idee waar we het over hadden, maar ondertussen is hij fan. “Ik ben verkocht”, laat hij nu via de sociale media weten. De politicus trekt een parallel met zijn eigen vader die een grapje maakte bij de douane, waarna de hele auto overhoop werd gehaald door de grenswachters. “Het is een wereld waar we ons vandaag haast geen voorstelling meer van kunnen maken”, zegt Timmermans.

Er is wel een discussie ontstaan over de vraag of Europapa nu propaganda voor Europa is of niet. En of het in dat geval wel ingezonden mag worden. Lees meer hier. Het echte lied is trouwens heel populair. Meer dan acht miljoen kijkers en elke dag worden het er meer. En de bookmakers schatten de kansen van Joost Klein hoog in.

NSC-lijsttrekker

De plannen van NSC voor de aankomende Europese verkiezingen zijn eindelijk duidelijk. Pieter Omtzigt schuift Dirk Gotink, nu nog woordvoerder voor de grote EVP-fractievoorzitter Manfred Weber, naar voren als lijsttrekker. Op 6 april beslissen de leden of Gotink het ook echt wordt. 

Gotink is onder journalisten een bekend figuur. De uit Haarlem afkomstige nieuwe lijsttrekker is net als Timmermans een talenwonder. Hij spreekt zes talen. Ook is hij oud-vicevoorzitter van een voetbalvereniging en vooral de man die politiek-strategisch de lijnen uitzet voor de grote christendemocratische fractie.

Hij maakte het nieuws bekend tijdens een toespraak in het Huis van de Nederlandse Provincies: “Ik kan de geruchten bevestigen. Politiek begint bij het luisteren naar mensen. Het serieus nemen van hun ervaringen en problemen en vanuit de inhoud aan een betere toekomst voor Nederland werken. Dat is wat mij aantrekt tot NSC en hoe ik mij de komende jaren vol ga inzetten voor goed bestuur en bestaanszekerheid in de EU.”

Kandidaat voor CDA in 2014

Dat is Gotink anno 2024, maar wat zei hij tien jaar geleden toen hij kandidaat voor het CDA was?

Hij had het ook toen al over een andere manier van politiek bedrijven: ”Soms denk ik dat het niet slecht zou zijn als we wat hoffelijker zouden zijn in de omgang met elkaar, zoals je dat in andere landen wel meemaakt. Veel Nederlanders maken zich ook zorgen over de manier waarop we met elkaar omgaan op straat.” Meer over Dirk Gotink hier.

Ursula von der Leyen spitzenkandidaat

Ursula von der Leyen werd in Boekarest officieel benoemd als spitzenkandidaat. En er werd een laatste klap gegeven op het politieke manifest voor de aankomende verkiezingen. Von der Leyen kon rekenen op de steun van 400 aanwezigen.

De stemming vond fysiek plaats. 89 EVP leden stemden tegen en 10 waren ongeldig. Let op: dit betekent niet dat ze ook op een verkiezingslijst staat. Von der Leyen maakt, als de EVP de grootste wordt, enkel kans op het voorzitterschap van de Europese Commissie. Daar ziet het er wel naar uit. Europarlementariër kan ze na de verkiezingen dus niet worden. 

Nederlanders in Boekarest

Ook uit Nederland was een behoorlijke delegatie aanwezig. Twaalf mensen, onder wie CDA-Europarlementariërs Tom Berendsen, Toine Manders maar ook CU-Europarlementariër Anja Haga, alsmede een aantal CDA-kandidaten voor de Europese verkiezingen. 

Wim van de Camp, oud-Europarlementariër voor het CDA, was eveneens aanwezig en zegt onder de indruk te zijn van de speech die Von der Leyen gaf. “De zaal was muisstil.” Von der Leyen had geen concurrentie. Dat heeft te maken met het netwerk dat de Commissievoorzitter de afgelopen jaren opgebouwd heeft.

Ze speelde een cruciale rol in de aanpak van de coronacrisis en heeft een goede band opgebouwd met Oekraïense president Zelensky, die ook de komende jaren Europese hulp nodig heeft. Ze deed het goed is de conclusie van EVP-leden. “Never change a winning team”, legt Van de Camp uit. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie