Het roer gaat radicaal om bij het CDA. Mona Keijzer, oud-staatssecretaris van Economische Zaken maakt na haar ontslag door premier Rutte een comeback in de politiek. Ze werd aan de kant gezet, omdat ze destijds twijfels had bij nut en noodzaak van de coronapas. Maar nu is ze terug als lid van de commissie die het verkiezingsprogramma voor het CDA gaat schrijven.
Ze gaat het niet alleen schrijven, in de commissie zit ook oud-landbouwminister Gerda Verburg en Iris Bouwers, oud LTO-lobbyist in Brussel. In het verleden heeft Keijzer, die als staatssecretaris lang niet altijd bij de vergadering in Brussel aanwezig was, wel een duidelijke mening over de EU. “Brussel bemoeit zich te veel met onderwerpen die aan de soevereine lidstaten moeten worden overgelaten.”
Of ze lijsttrekker wil worden, is nog niet bekend. De procedure is ondertussen open en kandidaten kunnen zich deze zomer aanmelden. Eind september maakt het partijbestuur de kandidaat bekend. Het CDA wil in ieder geval iemand die “veel nadruk legt op de regio”, zo staat in het profiel te lezen. “Het gaat om de kracht van de regio; de Energyvalley in Groningen, de Foodvalley in Midden-Nederland en de Hydrovalley in Zeeland.
Of Esther de Lange, de huidige fractievoorzitter, terugkomt is niet bekend. Hoewel ze na Manfred Weber de belangrijkste politicus is van de grote christendemocratische fractie, zit ze al wel sinds 2007 (bijna 15 jaar) in het Europees Parlement. Alleen Sophie in ’t Veld zit er langer.
Van D66 naar Volt
En Europarlementariër Sophie In ’t Veld neemt afscheid. Ze mist de bezieling bij haar partij D66, waar de nationale discussies belangrijker zijn geworden dan het grote Europese toneel. Van de komende campagne verwacht ze weinig. “De voorbereidingen zijn bezig, maar ik merk en zie er weinig van.”
Bovendien is ze teleurgesteld dat de partij diverse schandalen in de doofpot heeft gestopt, waaronder de affaire met D66-prominent Frans van Drimmelen van het bureau DR2, nu Publyon. Hij werd niet meteen op de vingers getikt na grensoverschrijdend gedrag. En ook de kwestie met Europarlementariër Samira Rafaela zit haar niet lekker. Rafaela werd beschuldigd van intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging. Hoewel die klachten aanvankelijk gegrond werden verklaard, werd door een andere commissie binnen D66 gezegd dat het hele onderzoek nooit had mogen plaats vinden. Sindsdien sleept de kwestie voort en hebben de twee Europarlementariërs nauwelijks contact met elkaar.
In ’t Veld stapt over naar Volt, hoewel ze volgens de reglementen geen lijsttrekker van die partij kan worden omdat ze dan al langer lid had moeten zijn. Ze blijft tot juni volgend jaar in het Europees Parlement. Ze is van plan om bij de huidige liberale fractie Renew te blijven. Maar binnen die fractie is niet iedereen overtuigd dat ze kan blijven. “Daar wordt komende week nog stevig over gesproken”, valt te horen bij de liberalen. Lees haar afscheidsbrief hier.