Europa gaat kiezen | Azmani (VVD), Verenigd Links en CU-kieslijst

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

De Franse politiek heeft ook gevolgen voor Nederland. Malik Azmani (VVD) is tijdelijk fractievoorzitter na het vertrek van Stéphane Séjourné bij de Renew. Binnen de liberale fractie in het Europees Parlement zijn er verschillende meningen over wie de Fransman, die minister van Buitenlandse Zaken is geworden, moet opvolgen. De kans is aanwezig dat Azmani in ieder geval tot de verkiezingen fractievoorzitter blijft.

Wie gaat er door?

En dan de namen. Bij de PvdA weten we ondertussen dat Europarlementariërs Lara Wolters, Mohammed Chahim en Thijs Reuten graag door willen. Chahim wordt genoemd als mogelijke lijsttrekker. Een speciale kiescommissie van Verenigd Links (GroenLinks en PvdA) neemt op 22 januari een besluit over wie de gezamenlijke lijst gaat aanvoeren.

Het kan zijn dat er meerdere kandidaten zijn. Ook Bas Eickhout heeft belangstelling. Bij meerdere kandidaten kan een referendum worden gehouden. De knoop moet rond 30 januari worden doorgehakt. 

ChristenUnie

Bij de ChristenUnie zijn ze er al wel uit. Daar voert Anja Haga de lijst aan. Ze nam in september het stokje over van Peter van Dalen. Verder op plaats twee Anne Strijker, die momenteel bij Europol werkt; Alette van Kralingen-Paul op drie, en beleidsmedewerker Johanna Kramer-Koffeman staat op plek vier.

De ChristenUnie heeft ook nog een aantal lijstduwers zoals Joël Voordewind, Stieneke van der Graaf, Eppo Bruins (oud-Kamerleden) en oud-staatssecretaris Paul Blokhuis. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie