Europa gaat kiezen | Extreemrechts groeit in populariteit

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

Lokale en nationale overheden zijn ook in Brussel vertegenwoordigd en krijgen uiteindelijk altijd met Europese wetgeving te maken. Ook al richten we onze pijlen op de Europese verkiezingen, is het in de aanloop naar juni 2024 toch van belang stil te staan bij overige verkiezingen. En deze week bij de groeiende populariteit van extreemrechtse partijen.

In Duitsland bijvoorbeeld gaan de alarmbellen af. In de afgelopen drie maanden heeft de extreemrechtse partij AfD vier procentpunt erbij weten te snoepen in de peilingen. Met 18 procent in de peilingen zou de partij uit de stembus komen als de derde partij van Duitsland. 

Volgens Duitse analisten heeft het alles te maken met de toegenomen migrantenstroom. Steeds meer gemeenten, ook in Duitsland, kampen met het vinden van genoeg opvang voor migranten. De gestegen inflatie en hogere prijzen door de oorlog in Oekraïne spelen de gevestigde partijen in Duitsland ook parten. Tel daarbij de groene maatregelen die met regelmaat het Brusselse verlaten en het recept is compleet, zo is de analyse. Gaan deze Europese thema’s in oktober de verkiezingen in een aantal Duitse deelstaten bepalen?

Ook in andere Europese lidstaten doen rechtse partijen het goed. Zo ook in Oostenrijk waar de extreemrechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk inmiddels 27 procent van de stemmen zou krijgen volgens de peilingen. Dit was bij de regionale verkiezingen van begin dit jaar nog 3 procentpunt lager. In Frankrijk zou de partij van Marine Le Pen zo’n 24 procent van de stemmen krijgen als nu verkiezingen werden gehouden, een vergelijkbaar percentage als tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar (23 procent in de eerste ronde).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie