Europa gaat kiezen | Europapa, Partij voor de Dieren en topkandidaat socialisten

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

3 min. leestijd

De reacties op Europapa van Joost Klein zijn positief in het pro-Europakamp, de Partij voor de Dieren (PvdD) publiceerde haar concept-verkiezingsprogramma en wie is de spitzenkandidaat van de Europese socialisten?

Europapa

Joost Klein vervangt Beethoven. De Negende van Beethoven, toch het onofficiële volkslied van Europa, wordt ingewisseld voor ‘Europapa’. De Nederlandse inzending is de afgelopen dagen al meer dan vier miljoen keer bekeken. Joost Klein danst in een Europablauw pak en zingt over zijn vader die hem leerde dat grenzen vooral door mensen verzonnen zijn. De reacties in het pro-Europakamp zijn positief. Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (Volt) geeft het nummer alvast “douze points”. En Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid namens GroenLinks, stelt voor dat GroenLinks/PvdA-lijsttrekker Bas Eickhout het lied als zijn eigen lijflied adopteert.

Raquel García Hermida, nummer twee op de lijst van D66, ziet de overwinning van Nederland al tegemoet. “Europa, Friesland en happy hardcore. Beter wordt het niet lieve mensen”, zegt ze. Bij de PvdA is Lara Wolters enthousiast, ze ziet Joost Klein het songfestival en de Europese verkiezingen winnen. Frans Timmermans heeft het lied nog niet gehoord, vertelde hij in Rome tegen een van onze verslaggevers. 

Miljoenen dieren minder

Terug naar de EP-verkiezing in juni. De Partij voor de Dieren (PvdD) publiceerde haar concept-verkiezingsprogramma. Nog even over de lijst: Europarlementariër Anja Hazekamp staat bovenaan. Op plek twee staat Oud-Tweede Kamerlid Frank Wassenberg. Esther Ouwehand, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, is lijstduwer. 

Als de PvdD een zetel weet te winnen, dat is nog niet zeker volgens de peiling van Maurice de Hond, gaat de partij zich inzetten voor een vernieuwing van de Green Deal. De huidige plannen van de Europese Commissie om Europa klimaatbestendig te maken gaan niet ver genoeg. De partij wil het beschadigen van ecosystemen strafbaar maken en af van de fossiele lobby. Ook dierenrechten komen aan bod. Die moeten een plek krijgen in de EU-verdragen. Daarnaast worden EU-landen opgeroepen de rechten van dieren in hun grondwet op te nemen. Verder moet de landbouwbegroting fors op de schop; er moet een voedselrevolutie plaatsvinden. Bovendien moet het totaal aantal dieren in Europese veehouderijen met 75 procent krimpen. Het jaarlijks fokken, gebruiken en doden van 8,4 miljard dieren in de Europese vee-industrie is ook onhoudbaar en onethisch, zegt de partij.

Goed voor de baantjes

De uitdager van Ursula von der Leyen om de volgende Commissievoorzitter te worden heet Nicolas Schmit. De Luxemburger is zaterdag op het congres van de Europese socialisten (S&D) in Rome verkozen tot spitzenkandidaat. Aardig detail is dat het merendeel van de kandidaten om voorzitter te worden van de Europese Commissie Duits spreken. 

De zeventigjarige Schmit had geen enkele concurrentie en werd bij acclamatie aangenomen. Op de vraag waarom de relatief onbekende Eurocommissaris op het schild is gehesen, komt vaak het antwoord dat hij goed kan onderhandelen. En onderhandelen is voor de sociaaldemocraten van belang om na de verkiezingen enkele topposities in de wacht te slepen. Want er zijn een aantal kandidaten die Charles Michel willen opvolgen als voorzitter van de Europese Raad: Mette Frederiksen (Deense premier), oud-premier Sanne Marin van Finland, maar ook Antonio Costa (Portugal) en de Spaanse premier Pedro Sanchez worden genoemd.