Het is nu allemaal officieel. Afgelopen week was Esther de Lange voor het laatst als Europarlementariër in Straatsburg. Na zeventien jaar politiek wordt ze topambtenaar bij de Europese Commissie in het kabinet van partijgenoot Wopke Hoekstra.
Opvolger
Haar opvolger in het Europees Parlement, voor enkele maanden, want dan zijn er verkiezingen, wordt oud-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel. Hij zat tussen 2002 en 2012 tien jaar in Den Haag. Hij heeft er zin in, laat hij weten. “Het is heel bijzonder om Esther te mogen opvolgen. Ik ga mijn best doen om mijn kennis en internationale ervaring in te zetten voor een waarde(n)vol Europa dat een veilig thuis zal zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen”, zo laat hij in een verklaring weten.
Ormel heeft, nadat hij uit de Haagse politiek is vertrokken, tot voor kort in Rome gewerkt bij de FAO (de landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties).
TikTok
Wat moeten we daarmee? Die vraag staat centraal bij het Europees Parlement. Vorig jaar is formeel besloten om geen gebruik meer te maken van het onder jongeren populaire platform. Eerder verbood de Europese Commissie haar medewerkers al op TikTok te gaan. Maar in het Europees Parlement houdt niet iedereen zich aan het verbod. Veel politici zijn actief en posten regelmatig filmpjes.
En nu de verkiezingen eraan komen, wil de communicatiedienst graag filmpjes voor TikTok maken. Want ook de klok zegt ‘tik, tok’. De komende maanden wil men alles uit de kast halen om met name jongeren te bereiken, zodat ze gaan stemmen. In een aantal landen mogen jongeren al vanaf hun zestiende kiezen. Maar dan moet het Bureau van het Europees Parlement wel terugkomen van het eerdere besluit.