Na de ruzie over de natuurherstelwet kunnen Esther de Lange van het CDA en Frans Timmermans (PvdA) elkaar opnieuw tegenkomen. Niet in Brussel maar tijdens de verkiezingscampagne in Nederland.
Nu bij het CDA de kopstukken één voor één afhaken komt de naam van Esther de Lange bovendrijven. Zelf zegt ze nog geen besluit te hebben genomen, ook niet over haar toekomst in Europa, maar ze wordt naar voren geschoven door onder andere het CDJA, de jongerenafdeling van de partij. Samen met mensen als Henri Bontenbal, Derk Boswijk en Mirjam Sterk staat haar naam op lijstjes die de jongeren droppen bij het partijbestuur. De komende weken zal ook het CDA een keus maken wie de nieuwe lijsttrekker wordt.
Frans Timmermans wil ook nog niet kiezen. Hij wacht eerst het referendum onder de leden van PvdA en GroenLinks af, waarin moet worden bepaald of er een gezamenlijke lijst komt. Pas daarna is het de beurt aan de poppetjes. Voor Timmermans komen de verkiezingen net iets te vroeg. Hij zit nog midden in de discussie over verschillende Green Deal-wetten, waar hij te maken heeft met veel politieke tegenstand. Bovendien is de vraag wie Timmermans zou moeten opvolgen als Eurocommissaris wanneer hij naar Nederland vertrekt om campagne te voeren.
Brussel
Wie wel weet wat hij wil, en dat ook publiekelijk zegt is Bas Eickhout. De GroenLinks-Europarlementariër die al sinds 2009 in Brussel en Straatsburg zit wil daar blijven. In een interview met de zakenkrant Financieel Dagblad zegt hij: “Ik stel me weer kandidaat voor de Europese verkiezingen van juni 2024 en ben voor diezelfde verkiezingen ook weer beschikbaar als lijsttrekker voor GroenLinks.”
Hoewel Eickhout groot voorstander van samenwerking is tussen GroenLinks en de PvdA vindt hij het voor Europa nog niet ‘opportuun’. De twee partijen zitten nu in verschillende Europese fracties. Hij vindt de samenwerking in Nederland een soort experiment. Als dat goed loopt, kan er ook in het Europees Parlement gekeken worden naar nauwere samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA. De twee partijen overleggen op dit moment, vrijblijvend, regelmatig met elkaar.
Ondertussen worden ook de thema’s duidelijk waarop de D66-kandidaten met elkaar de strijd aangaan om het lijsttrekkerschap. Zo wil Samira Rafaela zich gaan inzetten voor een ‘rechtvaardige en inclusieve samenleving’. Ze wil werk maken van de klimaattransitie, een humaan asielbeleid en een toegankelijke arbeidsmarkt.
Salima Belhaj heeft het vooral over het sterker maken van de democratie en het Europese buitenland- en veiligheidsbeleid, terwijl Andreas Zenthofer specialist is op het gebied van klimaat. Hij werkt voor de Europese Commissie aan onder andere het emissiehandelssysteem en helpt mee bij internationale klimaatonderhandelingen.
Mark Rutte
En natuurlijk valt de naam van Mark Rutte om de haverklap in Brussel. De man die sinds 2016 (de migratiecrisis) aan de zijde van Merkel en later Macron deals wist te sluiten met de andere regeringsleiders. Hoe gaat het verder met Nederland, is het land niet politiek verlamd zolang er geen opvolger is?
En Rutte zelf. Hij wordt genoemd voor alle mogelijke functies, van secretaris-generaal bij de NAVO tot voorzitter van de Europese Commissie. Voor de liberalen is vooral die laatste functie enorm aantrekkelijk, want ze hebben gemerkt dat je beter voorzitter van de Commissie kan zijn dan voorzitter van de Europese Raad (zoals nu de liberaal Charles Michel is). Voorlopig zal de naam Rutte op alle mogelijke lijstjes verschijnen; of hij nu wil of niet.