De kandidaat-lijsttrekkers van D66 komen naar Brussel. Komende donderdag kruisen ze de degens in het Holland House. Maar liefst vijf kandidaten strijden om de erfenis van Sophie in ‘t Veld, die meer dan twintig jaar de kar in het Europees Parlement heeft getrokken. Twee kandidaten moeten wel het een en ander uitleggen. Zo is de favoriet van het bestuur, Salima Belhaj, ook kandidaat voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Ze is van plan om uit het Haagse parlement te stappen, zodra ze is gekozen in het Europese Parlement.
Opnieuw gedoe
Belhaj is voorzitter van de enquêtecommissie fraudebeleid en wil dat werk na de Tweede Kamerverkiezingen voortzetten. Ze staat dus op twee verschillende lijsten. Die voor de Tweede Kamerverkiezingen en de Europese. Het leidt tot kritiek binnen haar partij.
En over Samira Rafaela worden op sociale media vragen gesteld over haar vermogen om leiding te geven aan de medewerkers. De klachten zijn destijds onderzocht, maar hebben geen vervolg gekregen, onder meer omdat het onderzoek niet goed zou zijn uitgevoerd. Ze is in ieder geval geschikt verklaard door de kandidatencommissie binnen de partij. Daar zit onder andere Sigrid Kaag in. Zo’n commissie kijkt naar de motivatiebrieven en cv’s van kandidaten en voert ook een soort sollicitatiegesprek. Uiteindelijk brengen ze een advies uit aan de leden.
Ondertussen heeft zich ook iemand gemeld die wel op plek twee zou willen staan. Raoul Boucke, die tot de verkiezingen in de Tweede Kamer zit, wil graag het Europees Parlement in, omdat hij denkt daar meer voor elkaar te krijgen.
Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren laat de ruzie binnen de Haagse geledingen over wie er lijsttrekker moet worden en het aftreden van het bestuur langs zich heen gaan. Ze wil zich volledig concentreren op haar werk in Europa, zo laat ze via een woordvoerder weten.
En Agnes Jongerius (PvdA) stopt als Europarlementariër. Op de radio zei ze dit weekend dat het tijd is voor een nieuwe jonge generatie en dat ze niet in de weg wil zitten. Bovendien is ze het “zat om met haar rode koffertje elke keer naar Brussel en Straatsburg te zeulen.”
Niet gekozen toch benoemd
Het ziet ernaar uit dat Ursula von der Leyen niet gaat meedoen aan de Europese verkiezingen. Haar partij, de christendemocratische EVP, vindt dat de volgende voorzitter van het Europese Commissie aan de verkiezingen mee moet doen. De lijstaanvoerder (de spitzenkandidaat) van de grootste partij moet dan vervolgens voorzitter van de nieuwe Europese Commissie worden.
De sociaaldemocraten wijzen tijdens hun congres volgende week ook een dergelijke spitzenkandidaat aan (de vorige was Frans Timmermans). De verwachting is dat de christendemocraten tijdens hun congres, dat later wordt gehouden, ook die lijn kiezen.
Maar Von der Leyen staat voorlopig niet op de groslijsten die haar partij in Duitsland heeft opgemaakt. Formeel hoeft Von der Leyen niet aan de verkiezingen mee te doen. Ze is de vorige keer ook benoemd door de regeringsleiders. De kandidaat wordt voorgedragen door de premiers en staatshoofden. Het Europees Parlement moet er vervolgens mee instemmen en die kunnen uiteindelijk ook nee zeggen.
Meer politici
In dat nieuwe Europese Parlement komen dan meer politici. Nederland krijgt 31 zetels (we hebben er nu 29). Nadat iedereen heeft ingestemd, is het besluit nu definitief. Ook Spanje en Frankrijk krijgen er twee zetels bij. België, Denemarken, Ierland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Finland krijgen er één politicus bij.
Meedoen?
Ook kiezers in het buitenland mogen meestemmen. Je moet je wel voor 11 oktober registreren. Mensen die eerder al gestemd hebben vanuit het buitenland tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, hoeven zich nergens zorgen over te maken. Kiezers die dat nog niet gedaan hebben, maar wel een stempas willen ontvangen, moeten dat dus wel doen. Kijk hier.