Europa gaat kiezen | BBB zoekt Europese fractie, vrije voeten en SGP-lijsttrekker

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

De BoerBurgerBeweging (BBB) zoekt een Europese fractie; beetje een variant op Boer zoekt Vrouw. Daar zijn ze al sinds de Provinciale Statenverkiezingen mee bezig, maar er worden nu ook serieuze gesprekken gevoerd. En ook met partijen die je niet direct zou verwachten, waaronder de VVD.

De VVD maakt deel uit van de Europese liberale fractie Renew Europe. Waar het probleem zit: ook D66 behoort bij deze fractie. BBB zou minder conservatief zijn dan veel mensen denken, zegt BBB. Op sociale beleidsgebieden zoeken ze de menselijke maat en die is ook te vinden bij Renew Europe.

Al eerder had BBB informele gesprekken met de Europese christendemocratische fractie EVP en de conservatieve fractie ECR. 

Op vrije voeten

De Griekse Europarlementariër Eva Kaili wil weer aan het werk. De oud-vicevoorzitter van het Europees Parlement, die door de Belgische politie gearresteerd werd op verdenking van omkoping door Qatar. In ruil voor bakken met geld moest ze het Arabische land in een goed daglicht zetten in Brussel.

Ze zat tot enkele dagen geleden onder huisarrest. De Belgische politie heeft besloten haar enkelband door te knippen. Die enkelband is niet meer nodig voor de rest van het onderzoek, zeggen ze. Haar Belgische collega Marc Tarabella, die ook vastzat vanwege omkoping door Qatar, ging haar al voor. Hij is alweer in het Europees Parlement gezien. Bronnen beweren dat hij zelfs gewoon in de ledenbar wat heeft zitten drinken.

Feit

We hebben het al eerder gemeld, maar deze keer is het officieel. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen is herkozen als lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen namens de SGP. De SGP gaat volgend jaar weer alleen de verkiezingen in. Voorheen deelde de SGP hun lijst met de ChristenUnie (CU). De ChristenUnie besloot echter de samenwerking met de SGP te beëindigen. De partijen zijn op bepaalde thema’s uit elkaar gegroeid.

Samen behaalden de partijen twee zetels in het Europees Parlement. Alleen kan het voor beide partijen een twijfelgeval worden. Volgens partijleider Kees van der Staaij (SGP) maakt de partij alsnog een goede kans als SGP-kiezers trouw gaan stemmen.

Vicevoorzitter

In Stockholm, Zweden, kwamen afgelopen weekend de Europese liberalen bij elkaar om zich voor te bereiden op de Europese Parlementsverkiezingen van 2024. De Nederlandse Europarlementariër Malik Azmani (VVD) behoort sinds het ALDE-congres tot de top van de partij. Hij is verkozen tot vicevoorzitter.

Let wel op er is een verschil tussen de Europese liberale fractie in het Europees Parlement en de Europese liberale partij. Hoewel een groot deel van de partijen in het Europees Parlement ook in de Europese partij ALDE zit, noemt de fractie in het Europees Parlement zich Renew Europe. Azmani is verkozen tot vicevoorzitter van ALDE. Azmani speelt een belangrijke rol in het onderhouden van de liberale contacten voor premier Mark Rutte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie