Europa gaat kiezen | BBB België en Volt lijsttrekkersverkiezingen

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

In de aanloop naar de Nederlandse verkiezingen valt op dat het tot op heden nauwelijks over Europa gaat. Natuurlijk is de oorlog in Israël een belangrijk thema, waardoor andere onderwerpen minder aan bod komen. Er was deze week een, vrij tam, debat over de toekomst van de landbouw, waarin het ook ging over het Europese landbouwbeleid. Bekijk het hier (het begint na ongeveer 45 minuten). Daarom deze week een klein uitstapje naar de buren.

BBB 2.0?

Want in België is nu ook een BBB opgericht, met dezelfde thema’s en ontstaan uit dezelfde politieke onvrede als in Nederland, waar de beweging het licht zag. De laatste B in de afkorting staat overigens voor ‘Belangen’ in plaats van ‘Beweging’; Boer Burger Belangen dus. Het logo is wel een kopie van de Nederlandse BBB.

In de Gazet van Antwerpen zegt voorzitter Filip Boone dat de partij niet alleen over landbouw en stikstof standpunten heeft: “Een ander belangrijk deel van ons programma gaat over het politiek systeem. We denken dat het met veel minder ministers en kabinetten kan. Daarnaast behandelen we ook thema’s zoals onderwijs, kinderopvang en ouderenzorg.”

De BBB mikt op één verkozene per provincie, zowel voor het federale als het Vlaamse parlement. Maar of dat gaat lukken, zal nog spannend worden: in België is er een kiesdrempel van vijf procent. Bovendien hebben de Vlaamse christendemocraten geleerd van de fouten van het CDA. Sinds een jaar profileren zij zich erg fel als de landbouwpartij bij uitstek.

Volt België

En dan is het nog moeilijk om bij de gevestigde media er tussen te komen. Dat merkt ook de Europese partij Volt. De aankondiging van Europarlementariër Sophie in ‘t Veld om deel te nemen aan de interne verkiezing tot lijsttrekker bij Volt België was uiteindelijk groter nieuws in Nederland dan in België. “Het is allemaal heel erg verweven, de politiek en de media. En dat is in het voordeel van gevestigde partijen”, zo valt in kringen van Volt te horen. Komende zaterdag beslissen de leden van Volt België wie de Europese lijsttrekker wordt. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie