Europa gaat kiezen | Adema onder vuur, Rutte over verkiezingen en Volt geboycot door VRT

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

4 min. leestijd

Landbouwminister Piet Adema is aan het begin van de campagne kop van Jut. Volgens Rutte heeft nog niemand van de Europese leiders afscheid genomen van hem en de VRT boycot Volt België.

Kop van Jut

Landbouwminister Piet Adema is aan het begin van de campagne voor een aantal partijen de kop van Jut. Zo verwijt de BBB, bij monde van nummer twee Jessica van Leeuwen, dat hij niet in staat is om de mestregels in Brussel te veranderen. “Gelukkig gaat er na de verkiezingen een rechtse wind waaien, die er voor zal zorgen dat groene ideeën eindigen waar ze horen: in de prullenbak.”

Ook Rob Roos (voormalig JA21, nu zonder partij) ziet geen minister die hard knokt voor de boeren. Maar hij waarschuwt wel voor opportunisme in deze campagne. “Boeren, wees alert, want er zijn partijen die net voor de verkiezingen jullie sympathie proberen te winnen”, zei hij tijdens een demonstratie in Brussel.

Voor de SGP is de ChristenUnie-minister wel de zondebok. Omdat het de minister niet lukt om afspraken in Brussel ongedaan te maken, moet premier Rutte het van lijsttrekker Bert-Jan Ruissen oplossen. Maar Rutte denkt dat hij dat niet meer voor elkaar kan krijgen. Adema heeft volgens de premier z’n stinkende best gedaan, maar loopt tegen de grenzen van het mogelijke op.

Daar is de BBB het niet mee eens, want die partij ergert zich aan het feit dat Adema niet altijd aanwezig was bij vergaderingen van de landbouwministers. Lijsttrekker Sander Smit zei op de radio dat hij informatie van bronnen in Brussel had gekregen, dat de minister niet altijd aanwezig was. Nou zijn wij toevallig die bron. Lees dit verhaal van afgelopen zomer.

En inderdaad was Adema de eerste zes maanden van het jaar niet vaak aanwezig in Brussel. Maar dat had een reden: er werd gesproken in Nederland over een mogelijk landbouwakkoord. Na de zomer was hij wel degelijk bij veel vergaderingen aanwezig. Dat hebben we ook onderzocht. Lees hier. 

Bij de ChristenUnie zijn ze ondertussen verbijsterd over de aanval op de minister. Lijsttrekker Anja Haga vindt dat BBB luchtkastelen aan het verkopen is. “Roepen vanaf de zijlijn is heel makkelijk. Ik zou zeggen: kom vooral met oplossingen in plaats van te zeggen dat je niet tevreden bent.”

De premier

Er was een Europese top en misschien wel de laatste top van premier Rutte. Of hij gaat de komende maanden al weg, omdat hij secretaris-generaal van de NAVO wordt, of er is een nieuw kabinet. “Ach, dat kan nog jaren duren”, glimlachte hij.

Volgens Rutte heeft nog niemand van de Europese leiders afscheid genomen van hem. De vragen over zijn toekomst ontweek hij behendig. Hij wilde nog wel een advies geven over de komende verkiezingen. “Ga vooral naar de stembus.” Hij is een beetje teruggekomen van zijn eerdere uitspraak dat het Europees Parlement een feestcommissie zou zijn, op zoek naar een feestje.

“In het belang van je baan en van je veiligheid, maak gebruik van je democratisch recht. Hoe het met de EU gaat, bepaalt hoe het met Nederland gaat.” De interne markt, waar Nederland behoorlijk wat aan verdient, zorgt er volgens Rutte voor dat Nederland kan investeren in de zorg, de politie en al het andere dat Nederlanders belangrijk vinden. Dat mensen jaren geleden niet naar de stembus gingen voor de Europese verkiezingen, snapt hij wel een beetje. Het Europees Parlement had toen nog niet zo veel te zeggen. 

Maar dat is veranderd. “Het Parlement heeft een veel grotere rol gekregen sindsdien. Dat moeten we erkennen.” Volgens de laatste Eurobarometer is de interesse in Nederland voor de Europese verkiezingen dit keer hoger dan normaal. 72 procent van de ondervraagde Nederlanders zegt zich te interesseren in de verkiezingen. In 2019 was dat nog 61 procent. De toegenomen interesse heeft vooral te maken met de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, zeggen de analisten. In 2019 ging overigens maar 42 procent van de mensen naar de stembus. 

VRT boycot Volt

Volt België met de Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld als lijsttrekker, heeft zelf maar de antwoorden op stellingen van de VRT-stemwijzer gepubliceerd. De VRT wil de partij niet opnemen in de stemwijzer, omdat ze nog geen zetels hebben in België. Dat vindt Volt oneerlijk. 

In een Excelbestand op X zet Volt de stellingen uiteen. Over de verkoop van auto’s die op fossiele brandstof rijden bijvoorbeeld. Na 2035 mogen die van Volt niet meer verkocht worden. Elektrische voertuigen komen daarvoor in de plaats. Ook ziet Volt België geen heil in het versoepelen van uitstootregels. “We willen minder stikstof en meer natuur en biodiversiteit”, stelt de partij.