Eurobarometer: ‘Deze verkiezingen meer interesse in EU’

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In juni dit jaar zouden meer mensen naar de stembus moeten gaan dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Eurobarometer. De afgelopen paar maanden sprak de Eurobarometer, een soort Europees Ipsos, met meer dan 26.000 Europeanen. En de interesse in de Europese verkiezingen is groter dan in 2019, is de conclusie. Ook in Nederland zijn mensen meer bezig met de verkiezingen.

Een paar cijfers op een rij. Van de 1022 ondervraagde Nederlanders zegt 72 procent geïnteresseerd te zijn. In 2019 was dat nog 61 procent. Een goed teken, denkt het Europees Parlement, dat de cijfers gisteren presenteerde. In heel Europa is een stijging te zien en dat heeft vooral met de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne te maken. De EU zou in beide crises laten zien hebben wat het voor de mensen kan betekenen.

Of de grotere interesse ook daadwerkelijk betekent dat meer Nederlanders naar de stembus gaan, moet nog blijken. In 2019 zei 84 procent te gaan stemmen. De daadwerkelijke opkomst lag rond de 40 procent.  

Abonneer je nu op de Dagvangst van hoofdredacteur Bert van Slooten

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie