Eurocommissaris Gabriel en koningin Máxima bezoeken TU Delft

Wat op een universiteit wordt uitgevonden ook inzetten in de maatschappij, dat lukt niet altijd even goed. Om daar wat aan te veranderen bezocht Eurocommissaris Mariya Gabriel de TU Delft. Koningin Máxima was er ook bij.

3 min. leestijd

Als de zwartglimmende auto met koningin Máxima het terrein van de Technische Universiteit Delft op komt rijden, gaat iedereen staan. Een groep studenten achter een rood-wit lint grijpt bijna gelijktijdig naar hun broekzak of tas. Een fractie van een seconde later heeft iedereen een telefoon in de hand: filmend, fotograferend, in selfiestand of niet. “Wie is het hoge bezoek?” vraagt een jongen met een zwartglimmende bril als de auto van de koningin tot stilstand komt. “Máxima!” roept een ander enthousiast. De jongen ziet het, en weet niet hoe snel hij zijn telefoon moet pakken: precies op het moment dat Máxima uitstapt, drukt hij af.

Maar niemand heeft oog voor de vrouw die naast Máxima staat; Eurocommissaris Mariya Gabriel is ook bij het bezoek aanwezig, maar in de schaduw van de bekende koningin valt ze nauwelijks op. Terwijl haar aanwezigheid vanmiddag – zeker voor de wetenschappers van de TU Delft – het belangrijkst is.

Obstakel

Gabriel is Eurocommissaris van Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Educatie en Jeugd. Ze bezoekt de campus van de TU Delft met het oog op de ontwikkelingen in de energietransitie. Producten en technieken die aan de TU Delft ontwikkeld worden, kunnen een grote rol spelen in het oplossen van het klimaatvraagstuk. Een obstakel is dat Delftse innovaties vaak lastig hun weg vinden richting de Europese Unie. Gabriel wil met haar bezoek daar verandering in brengen: door met wetenschappers en ontwikkelaars te praten, wil ze die vertaalslag wél maken en de ideeën van de universiteit meenemen naar Brussel.

Het programma dat ze samen met Máxima volgt, is met zorg samengesteld: van een rondleiding door de Faculteit Technische natuurkunde – waar ze spreken met vier Delftse wetenschappers – tot een wandeling over The Green Village, een klimaatneutrale proeftuin voor duurzame innovatie. In die proeftuin staat onder meer een testmodel van de Delft Hyperloop, een vacuümbuis waarmee mensen in de toekomst in een capsule met 1200 km/u van de ene naar de andere plek moeten kunnen reizen.

Cruciale rol

Het belangrijkste onderdeel van de middag was een rondetafelgesprek met zeven wetenschappers van de TU Delft. Over de de vraag wat universiteiten nodig hebben om hun innovaties ook daadwerkelijk in de maatschappij toe te passen. Gabriel gaf daarbij aan dat volgens haar universiteiten een cruciale rol spelen in de energietransitie, en zelfs een leidende rol kunnen innemen. Een voorwaarde daarvoor is wel dat Europa zich ook inspant om de ontwikkelingen aan de universiteit in concreet beleid om te zetten.

Daarna zit het bezoek van Gabriel en Máxima erop. En behalve de groep fotograferende studenten aan het begin van de middag, is het rustig gebleven op de Delftse campus. De zon schijnt, iedereen zit buiten in het gras en de zwartglimmende auto die met een flinke vaart de campus afrijdt, wekt nog weinig interesse. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie