De EU-landbouwministers kwamen de afgelopen dagen informeel bij elkaar in het Belgische Genk om onder meer te praten over een nieuwe Europese eiwitstrategie. De ministers zijn van mening dat Europa vooruit moet met het ontwikkelen van zo’n strategie. De EU is namelijk te afhankelijk van de invoer van eiwitten, voornamelijk soja, uit andere landen. Het grootste deel hiervan wordt gebruikt voor veevoer. Op dit moment importeert de EU veel eiwitten uit andere landen, 90 procent van de sojabonen komt van buiten de EU. De import van deze eiwitbronnen heeft naast economische gevolgen ook veel impact op het milieu en klimaat. De ministers hebben de Europese Commissie gevraagd om de lat hoog te leggen wat betreft het ontwikkelen van zo’n strategie.
Europese agrariërs moeten volgens de landbouwministers zelf eiwitrijke gewassen kunnen verbouwen, zoals soja, veldbonen en erwten. Ook moet er meer geld beschikbaar komen voor onderzoek en innovatie. De ontwikkeling van klimaatbestendige gewassen zijn hierin cruciaal. De ministers hebben aangegeven dat in de strategie rekening moet worden gehouden met een gelijk speelveld binnen de EU en dat landen van daarbuiten zich moeten houden aan de EU-regels omtrent concurrentie.
De Nederlandse Peter Meedendorp heeft ook deelgenomen aan de bijeenkomst. Meedendorp is de voorzitter van de Europese Raad voor Jonge Boeren (CEJA). Voor de jonge boeren in Europa is het belangrijk dat er een duidelijk visie ligt voor de komende jaren, zegt hij. De CEJA vindt dat de EU en de lidstaten de boeren moeten ondersteunen bij het investeren en het opdoen van de nodige kennis en vaardigheden wat betreft de productie van eiwitrijke gewassen in de EU.