EU moet meer doen tegen duistere belastingpraktijken

3 min. leestijd
Couple relax on the beach enjoy beautiful sea on the tropical island. Summer beach vacation concept

De Europese Unie moet de strijd tegen ongewenste belastingpraktijken verbeteren en vergroten, zegt het Europees Parlement in een resolutie. Niet alle Nederlandse partijen vinden dat de EU zich meer moeten bemoeien met belastingen. JA21, PVV en SGP stemden tegen. De VVD onthield zich.

In Nederland is de discussie over belastingheffing opnieuw losgebarsten, toen bleek dat de naam van demissionair minister van Financiën Wopke Hoeksta (CDA) in de Pandora Papers voorkomt. Voor zijn ministerschap investeerde hij in het bedrijf van een vriend via een belastingparadijs.

Belastingschandalen in de afgelopen tien jaar, zoals Lux Leaks en Panama Papers hebben de enorme omvang van deze fenomenen blootgelegd. Daarom vraagt het Parlement om hervorming van het EU-beleid op het gebied van belastingen. Vernieuwing is nodig, omdat de wetgeving de afgelopen twintig jaar niet in de pas liep met allerlei innovatieve belastingregelingen, vinden ze.

Europa voor schut

Deze uitspraak van het parlement is hard nodig volgens Paul Tang (PvdA). “De afgelopen week kwam de Europese Unie niet goed voor de dag. Dinsdag kwamen de Ministers van Financiën bijeen om de EU-lijst van belastingparadijzen verder in te korten. De Seychellen, prominent voorkomend in de Pandora Papers, en Anguilla, een eilandje in de Caraïben met 0% winstbelasting, werden van de lijst afgehaald. Door dit besluit te nemen tijdens een vergadering in Europees belastingparadijs Luxemburg, hebben de EU-ministers van Financiën Europa voor schut gezet.”

Zelf zeggenschap houden

JA21, PVV en SGP stemden tegen de resolutie. “Nederland moet zelf zeggenschap houden over belastinggeld van de eigen burgers en bedrijven. Dat mogen we nooit aan andere landen overlaten!”, zei Bert-Jan Ruissen (SGP).
JA21 is tegen omdat het rapport voorstelt om wetten over belastingzaken voortaan met een gewone meerderheid aan te nemen. “Dat betekent dat Nederland kan worden overruled en wij de controle over onze financiën verder kwijtraken”, zegt Michiel Hoogeveen (JA21).
Op dit moment hebben Europese landen nog veto-recht. Door dit recht kan Nederland of één ander land bij besluiten over belastingzaken de wet wegstemmen.

De VVD onthield zich van stemming. Ze zijn het ermee eens onwenselijke belastingpraktijken moeten worden aangepakt, maar net als de SGP vinden ze dat een zaak van de Europese landen zelf en niet van de EU

Het aannemen van de resolutie over belastingontwijking en ontduiking betekent nog niet dat de EU die gaat uitvoeren. Het Europees Parlement wil zo duidelijk maken wat volgens hen belangrijk is en wat de EU zou moeten doen. Ook vragen ze op deze de manier aan de commissie om extra actie te ondernemen.

Lees hier wat het parlement precies wil

Lees de reacties op de ‘Pandora Papers’ van Europese politici hier: ‘Stuur de vloot naar de belastingeilanden’

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie