EU loopt 33 miljoen euro per uur mis

1 min. leestijd
Paying income, vat, corporate tax in Europe on tax declaration. Photo shows different Euro coins dropped on an envelope of the Dutch Tax department.

Volgens onderzoek van Oxfam Novib lopen landen in de EU wel 286,5 miljard euro per jaar mis aan belastinginkomsten. Dat is zo’n 33 miljoen euro per uur. Het lukt de lidstaten niet om de rijksten in Europa zwaarder te belasten. Volgens Oxfam Novib wordt de extreme kloof tussen de allerrijksten en gewone EU-burgers elk jaar groter. Sinds 2020 hebben de miljardairs in de EU hun vermogen met een derde vergroot. Daar staat tegenover dat 99 procent van de EU-bevolking armer is geworden. Onder meer door de hoge inflatie. 

Vorige week donderdag debatteerde de Tweede Kamer over een extra belasting voor extreem rijken. Een ruime Kamermeerderheid is voor een minimumbelasting voor hele rijke particulieren. Ze hopen hiermee de vermogensongelijkheid in Nederland tegen te gaan. De vermogensbelasting wordt voor de formerende partijen nog een belangrijk punt. Volgens de verkiezingsprogramma’s van afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zijn VVD en NSC tegen een extra miljonairsbelasting van 1 procent. PVV en BBB zijn daarentegen voor deze extra belasting, aldus de Kieswijzer en de verkiezingsprogramma’s van afgelopen november. 

Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie