EU-lidstaten struikelen niet over elkaar voor welzijn vrachtwagenvee

Laten we meer dierlijke producten in de vrachtwagens stoppen en minder de levende dieren zelf, zei landbouwadviseur Carla Boonstra.

2 min. leestijd

Boonstra, landbouwadviseur bij de permanente EU-delegatie van Nederland, viel vandaag in voor minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (ChristenUnie). Namens Nederland sprak Boonstra op de laatste landbouw- en visserijraad voor de zomer.

De EU-ministers voor landbouw en visserij spraken voor het eerst onder het Tsjechische voorzitterschap over onder meer nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, de druk op de landbouwmarkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne en het vervoer van dieren in de Europese Unie. Nu lijkt slechts een handjevol EU-lidstaten voor het welzijn van de dieren in de bres te springen.

Dierenwelzijn

Vorige maand publiceerden de overheden van België, Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland gezamenlijk hun standpunten over de aanpassing van EU-wetgeving voor het vervoer van dieren binnen de Europese Unie. De afgelopen jaren werd verschillende malen aangetoond dat dieren vaak lijden tijdens het vervoer. De zorgen over dierenwelzijn tijdens vervoer staan sindsdien hoog op de publieke agenda. 

In de brief stellen de overheden verbeteringen voor in verband met de reistijden, de afstand tot plafonds en de rusttijden. Ook het voeren en het laten drinken van dieren onderweg moet beter. Verder maken de vijf overheden zich zorgen om de hoge temperaturen waaronder dieren vaak worden getransporteerd. 

Boonstra herhaalde vandaag namens Nederland een belangrijk voorstel dat het dierenleed tijdens het vervoer moet verkleinen: “Minder vervoer van levende dieren over lange afstanden en meer vervoer van dierlijke producten en genetisch materiaal”, zei de landbouwadviseur. Met genetisch materiaal fokt men de dieren meteen in de gebieden waar de producten nodig zijn, zonder levende dieren daar eerst naartoe te vervoeren.

Gezonde grond, gezonde voeding

Tijdens de vergadering van de EU-ministers voor landbouw en visserij vandaag kwam ook het nieuwe wetsvoorstel voor gewasbeschermingsmiddelen aan de orde. Gewasbeschermingsmiddelen beschermen landbouwgewassen tegen ziekten, plagen en onkruid. De Europese Commissie wil dat chemische middelen steeds meer plaats maken natuurlijke middelen; gezonder voor de aarde en de consument.

Nederland ziet het huidige voorstel positief in, met name het doel “om het gebruik en de risico’s van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, welke aansluit bij de ambitie van ons regeringsbeleid om de behoefte aan deze middelen te verminderen.” Maar, zei Boonstra, de nieuwe gewasbeschermingsmiddelen moeten wel voldoende hun werk doen, namelijk het beschermen van onze gewassen zodat er genoeg oogst overblijft. “Nederland zal goed toezien op de praktische haalbaarheid en de mogelijke onbedoelde gevolgen voor de voedselzekerheid”, aldus Boonstra.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie