EU legt sancties op aan daders seksueel geweld

Aan de vooravond van de internationale vrouwendag komt de EU met een nieuw soort sancties. Niet voor landen, maar voor personen en organisaties die zich schuldig maken aan seksueel geweld.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Voor het eerst legt de Europese Unie sancties op aan personen en organisaties die de EU verantwoordelijk houdt voor seksueel geweld en grootschalige schending van vrouwenrechten. Het besluit komt aan de vooravond van de internationale vrouwendag op 8 maart.

Ontmoedigen

De sancties betekenen dat de tegoeden van organisaties of personen die door de EU aangewezen zijn, bevroren worden. Ook kunnen deze organisaties of personen niet langer naar de EU reizen. In totaal gaat het om negen personen en drie organisaties. Welke dat precies zijn en hoeveel geld bevroren wordt, is nog niet duidelijk.

“Met deze sancties geven we een duidelijk signaal aan diegenen die schuldig zijn aan seksueel geweld: zij komen hier niet mee weg. Deze gruwelijke en mensonterende acties hebben consequenties. Ook geven we een signaal aan de slachtoffers: als EU staan we deze mensen overal ter wereld bij”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. “Sancties zijn een belangrijk middel om op te komen voor universele waarden, én internationaal veranderingen af te dwingen. Met dit pakket ontmoedigen we anderen om hetzelfde gedrag te vertonen.”

Conflictgebieden

Sinds de oorlog in Oekraïne komen verhalen naar buiten over verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld. Conflicten zoals in Oekraïne, maar ook in Zuid-Sudan, gaan vaak gepaard met seksueel geweld, voornamelijk tegen vrouwen en meisjes. Dit komt ook voor in gevangenschap en bij demonstraties, zoals in Iran, Afghanistan en Myanmar. Vaak blijven de daders daar ongestraft.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie