Eerste ronde voor gezamenlijke gasinkoop van start

Om hoge gasprijzen te voorkomen, leveringszekerheid te waarborgen en Rusland te boycotten, heeft de Europese Unie een platform gelanceerd waar bedrijven zich kunnen inschrijven om gezamenlijk gas in te kopen. De aanmelding voor de eerste inkoopronde is open tot 2 mei.

2 min. leestijd
Concepts series.

Lang is er gesproken in Europa over het gezamelijk inkopen van gas, maar de eerste stap is nu ook echt genomen. Gasbedrijven kunnen zich inschrijven op het platform PRISMA. Ze kunnen daar aangeven hoeveel gas ze willen en waar ze zijn gevestigd. Deze vraag naar gas van de verschillende bedrijven wordt vervolgens gebundeld.

Het platform verzamelt daarna aanbiedingen van leveranciers en koppelt deze aan de vragers. Daarna beginnen pas de onderhandelingen over de prijs en de contracten. Deze onderhandelingen zijn buiten de Europese Commissie om. Er is ook geen verplichting voor het inkopen van gas.

Voorkomen van opbieden

Het voordeel van het combineren van de de vraag is dat er op de gasmarkt voor een lagere prijs kan worden ingekocht. Met dit plan moet het onderling opbieden, wat de prijs opdrijft, voorkomen worden. Ook zorgt het ervoor dat kleinere bedrijven samen kunnen optrekken en een sterkere positie op de markt hebben, wat de leveringszekerheid ten goede komt.

Bedrijven kunnen zich vrijwillig aansluiten bij de gezamenlijke gasinkoop en zijn het niet verplicht. Dat was ook een van de eisen van de Europese leiders. Ook zijn er geen regels over waar het gekochte gas vandaan moet komen, behalve dat Russisch gas uitgesloten is.

Meer dan zeventig bedrijven

Ongeveer zeventig bedrijven hebben zich al aangemeld, waaronder ook Nederlandse bedrijven. De eerste ronde sluit op 2 mei, daarna beginnen de onderhandelingen over de prijs. De volgende ronde zal twee maanden later zijn. Het plan loopt voorlopig twaalf maanden. Na elke ronde zal er worden geëvalueerd en naar verbeteringen worden gekeken.

Lidstaten moeten in november negentig procent van hun gasvoorraden gevuld hebben. Momenteel zijn de Europese gasvoorraden al met bijna zestig procent gevuld. Dit komt dankzij het relatief zachte weer en het lager energiegebruik als gevolg van de hoge kosten. De kosten van gas waren in de tweede helft van 2022 nog nooit zo hoog.