Dit zijn de nieuwe spelregels voor de kabinetten van de Eurocommissarissen

2 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

De kandidaat-Eurocommissarissen hebben een brief van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Daarin staan de spelregels over de samenstelling van hun kabinet. Het kabinet van de Commissievoorzitter zal bestaan uit twaalf beleidsadviseurs op hoog niveau, terwijl uitvoerende vicevoorzitters er tien krijgen. Andere Eurocommissarissen, zoals Wopke Hoekstra, zullen afhankelijk van hun rol, tussen de zes en zeven van deze topmedewerkers hebben.

Geen Nederlandse adjunct

De regels stellen duidelijke eisen aan de geografische spreiding binnen de kabinetten. Voor het kabinet van de Commissievoorzitter geldt dat het leden uit ten minste vijf verschillende EU-nationaliteiten moet bevatten. Dezelfde eis geldt voor de kabinetten van de uitvoerende vicevoorzitters en de EU-buitenlandchef. De andere Eurocommissarissen moeten medewerkers uit minimaal drie verschillende EU-nationaliteiten in hun gelederen hebben. 

Bovendien is er voor alle kabinetten bepaald dat ofwel het hoofd van het kabinet, ofwel de adjunct-kabinetschef een andere nationaliteit moet hebben dan die van de Eurocommissaris zelf. In het geval van Wopke Hoekstra staat alvast dat VVD’er Han ten Broeke zijn kabinetschef wordt. Zijn adjunct mag dus geen Nederlander zijn.

Gendergelijkheid

Naast geografische diversiteit legt de Commissie ook sterk de nadruk op genderevenwicht. Concreet moet ten minste vijftig procent van de beleidsadviseurs op hoog niveau vrouw zijn. 

Er is ook goed nieuws voor de journalisten: de communicatie krijgt een nieuwe aanpak. Een gereorganiseerde woordvoerdersdienst onder leiding van de hoofdwoordvoerder zal de communicatie over alle commissariskantoren coördineren. Dit moet zorgen voor een meer samenhangende communicatie van het Commissiebeleid in alle lidstaten.