Demonstranten willen maandag Brussel platleggen met ‘vrijheidskonvooi’ tegen Covid-maatregelen

2 min. leestijd

Valentijnsdemonstratie tegen COVID-maatregelen

Actievoerders uit heel Europa komen maandag 14 februari samen in Brussel voor een protest tegen Covid-19 maatregelen van nationale overheden en de Europese Unie zoals vaccinatie, mondkapjes en de coronapas. De Belgische politie zegt nog niet goed in te kunnen schatten hoe groot de demonstratie wordt, maar bereidt zich voor op een platlegging van het centrum van Brussel.

Verboden

De burgemeester van Brussel heeft de demonstratie in Brussel al verboden:

Twee weken geleden was er ook al een demonstratie van ruim 50.000 mensen tegen coronamaatregelen in Brussel. Hoewel die vreedzaam begon, liep de situatie uit op rellen. Het Belgische Ministerie van Binnenlandse Zaken houdt de Brusselse veiligheidssituatie aanstaande maandag nauwgezet in de gaten.

Vrijheidskonvooi

Het protest is al maanden lang voorbereid door groepen van tienduizenden anti-vaxxers die zich organiseren in Telegram-chats. Ook op Twitter wordt veel gesproken over het ‘vrijheidskonvooi’, dat mede geïnspireerd is door het platleggen van Ottawa door Canadese truckers. Ook in Australië, Nieuw-Zeeland en Israël zijn protesten ontstaan.

De demonstratie in Brussel op Valentijnsdag volgt op het grote truckersprotest dat gepland staat voor aanstaand weekend in Parijs, dat de Parijse politie al verboden heeft in verband met het handhaven van de publieke orde. Deelnemers aan wegblokkades van het ‘vrijheidskonvooi’ in Parijs lopen het risico hun rijbewijs te verliezen of tot twee jaar gevangenisstraf te krijgen. Ook boetes van meer dan 4000 euro kunnen uitgedeeld worden.

Tour door Europa

Het idee van het ‘Europese vrijheidskonvooi’ is om langs meerdere Europese (hoofd)steden te gaan. Europarlementariër Marcel de Graaff van de FVD steunt de beweging:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie