De vijf best gelezen artikelen van afgelopen week

3 min. leestijd

Blijf gemakkelijk op de hoogte van voor Nederland belangrijke ontwikkelingen in Europa, aan de hand van de top 5 van artikelen die deze week het best gelezen werden, kortom: wie waren de BN-ers van de week?

1.) Ministers Ollongren en Hoekstra

Minister Ollongren van Defensie heeft in Brussel de deelname van Nederland toegezegd aan de eerste officiële troepenmacht van de Europese Unie. De eenheid met maximaal 5000 militairen uit meerdere Europese landen moet in 2025 operationeel worden en komt onder commando van Duitsland. Minister Hoekstra van spreekt over een ‘waterscheiding’. Dit artikel van Laurens Boven werd het best gelezen afgelopen week.

2.) De lezer

Laurens Boven beantwoorde ook een lezersvraag in onze rubriek Aan de Haak over een Europees leger. De belangrijkste concrete vernieuwing in het Strategisch Kompas is de vorming van een Rapid Deployment Capacity. Een troepenmacht van maximaal 5000 manschappen die permanent inzetbaar moet zijn. Het is de opvolger van de EU Battle Groups die al langer bestaan, maar nooit als zodanig zijn ingezet. Dat de nieuwe eenheid een ‘capaciteit’ is, en geen leger mag heten, illustreert de gevoeligheid van het onderwerp, schrijft Boven. Heeft u ook een lezersvraag? Stel deze hier!

3.) Premier Rutte op toppen Oekraïne

Donderdag precies een maand geleden viel Rusland Oekraïne binnen. In Brussel en Den Haag werd vergaderd over antwoorden vanuit Nederland, Europa en de rest van de wereld op de oorlog. De hele redactie was donderdag in de weer met het veelgelezen liveblog over alle voor Nederland belangrijke ontwikkelingen bij de Europese Top, maar ook van de vergaderingen van premier Rutte en zijn collega- regeringsleiders bij de NAVO en de G7 en de Tweede Kamer. Het liveblog leest u hier terug.

4.) Het Nederlandse water

Al over 5 jaar moet al het Nederlandse water aan de Europese normen voldoen. Er zijn plannen in de maak om de situatie te verbeteren, maar als het doel niet gehaald wordt, kunnen de gevolgen groot zijn. Net als bij de stikstofcrisis, zou de rechter een streep zetten door vergunningen van boeren en tuinders. Het bouwen van woningen of nieuwe industrie kan in de knel komen. Laurens Boven volgde het debat in de Tweede Kamer en schreef er dit artikel over.

5.) Europarlementariërs op de gemeentelijke kandidatenlijst

Een paar Europarlementariërs hebben zich gewaagd aan een thuiswedstrijd bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Ze waren, vaak als lijstduwer, verkiesbaar voor de lokale afdeling van hun partij. Hoe is dat afgelopen? Onze redacteur Hanna Hosman zocht het uit in dit artikel.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie