Europarlementariërs: geen stemkanonnen in de gemeente

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Een paar Europarlementariërs hebben zich gewaagd aan een thuiswedstrijd bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Ze waren, vaak als lijstduwer, verkiesbaar voor de lokale afdeling van hun partij. Hoe is dat afgelopen?

Winst in Venlo

Van stemkanonnen kan niet gesproken worden. De meest succesvolle campagne is gevoerd door Vera Tax. Zij behaalde als lijstduwer 143 stemmen voor de PvdA in Venlo.

Partijgenoot Agnes Jongerius deed het lokaal ook goed: zij ontving 99 van de 12.460 Utrechtse PvdA-stemmen. Ook van de partij in Utrecht: Europarlementariër Bas Eickhout, hij haalde 84 stemmen binnen voor GroenLinks, de populairste partij in de Domstad.

VVD’er Malik Azmani heeft als hekkensluiter van de Haagse afdeling 43 stemmen binnengehaald.

De club van 24

In thuishaven Krimpen aan den IJssel scoorde Europarlementariër Bert-Jan Ruissen 24 stemmen voor de SGP. Zijn partij is na twee lokale partijen de grootste in Krimpen en kon in totaal op 3005 stemmen rekenen.

Hetzelfde aantal stemmen behaalde Europarlementariër Tom Berendsen voor het CDA in Breda. Van de 70000 stemmers kozen daar 6632 voor het CDA en dus 24 voor Berendsen.

Geen Europarlementariërs in de Gemeenteraden dus.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie