De begroting van 2025: Wat willen de Nederlanders in Brussel?

De komende maanden besluit Brussel hoeveel geld waarvoor beschikbaar is. Nu wordt er nog onderhandeld. Ook Nederlandse Europarlementariërs hebben al laten weten voor wie ze graag de portemonnee trekken en voor wie niet.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het zomerreces is net voorbij en meteen duikt Brussel het diepe in. Eind november moet het duidelijk zijn hoeveel Europees geld aan welke thema’s uitgegeven wordt. En dat betekent dat Europarlementariërs en EU-landen druk aan het onderhandelen zijn over de Europese begroting van 2025. Vorige week werden de eerste amendementen op de begroting al ingediend.

De huidige Europese begroting loopt eigenlijk van 2021 tot 2027. Dat heet het ‘meerjarig financieel kader’ (MFK). Daarin staan de grote lijnen. Maar ieder jaar moet er dus ook over de details gepraat worden. De EU-landen presenteerden in juli al een eerste versie van de begroting. Ze willen volgend jaar 337 miljard uittrekken. In september presenteren de EU-landen hun plannen aan het Europees Parlement.

Grenshekken

PVV-Europarlementariër Marieke Ehlers diende begin vorige week al negen amendementen in. Daarin riep ze de EU op zich te richten op kerntaken in plaats van op bijzaken. Meer geld dus naar grensbewakingsagentschap Frontex of naar hekken op de Europese grenzen. Minder geld naar mensenrechtenorganisaties of het Europees Solidariteitskorps, een EU-initiatief dat jongeren de kans biedt (vrijwilligers)werk te doen in het buitenland.

Maar Ehlers is niet de enige Nederlander die zich over het budget buigt. D66-Europarlementariër Raquel Garcia Hermida-Van der Walle zit in de FEMM-commissie. Zij en haar collega-Europarlementariërs houden zich bezig met gendergelijkheid en rechten voor vrouwen en daar draaien ook de amendementen om die zij indiende.

Gendergelijkheid

Garcia-Hermida maakt zich zorgen over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Een loonkloof van 13 procent is veel te hoog, schrijft ze bij haar amendement. Ze wil daarom 13 miljoen euro meer uittrekken om de loonkloof te dichten.

Ook wil ze dat de EU 6 miljard euro opzijzet voor het EU4Health-programma. Een Europees plan om de gezondheidszorg in Europa te verbeteren. In eerste instantie ontstond het programma als reactie op de coronapandemie, maar het richt zich nu ook op de gezondheidszorg in het algemeen. Vooral de toegang tot seksuele gezondheidszorg moet beter, vindt Garcia-Hermida. “Vooral nu het recht op abortus in gevaar is”, stelt ze. Het extra geld moet ervoor zorgen dat vrouwen gelijke en eerlijke toegang hebben tot gezondheidszorg.

Verder ziet Garcia-Hermida ruimte voor verbetering als het gaat om het aantal vrouwen in het bestuur van grote bedrijven. Daar werd eerder al een wet voor aangenomen. De Europese wet ‘women on boards‘. Tot nu toe is 39 miljoen begroot om onder andere deze richtlijn te ondersteunen. Maar Garcia-Hermida wil er nog een schepje van 3 miljoen bovenop doen.

En de landbouw?

Aandacht voor vrouwen wil de SGP-Europarlementariër ook. Maar dan vooral in de landbouw. Tijdens de begrotingsbesprekingen in de Parlementaire landbouwcommissie diende Ruissen een amendement in waarin hij oproept meer aandacht en Europees geld te besteden aan jonge boeren, onder wie ook vrouwen. Verder wil hij graag dat het GLB, Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, meer geld te besteden krijgt. Het GLB is de pot met geld waar de EU Europese boeren mee subsidieert.

Daar is Jessika van Leeuwen (BBB) het mee eens. Zelf diende ze ook een amendement in. Ze wil een speciale post in de begroting opnemen ter voorbereiding op het handelsverdrag met de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Uruguay, Bolivia, Chili en Paraguay. Ze vreest ervoor dat Europese boeren inkomsten verliezen als het handelsverdrag wordt afgesloten. Het extra geld dat Van Leeuwen opzij wil zetten kan de lasten van boeren dan nog verlichten.