Europarlementariër Rafaela (D66): ‘Nederland koploper in parttime banen voor vrouwen is geen goede zaak’

Het moet voor vrouwen gemakkelijker worden om fulltime te werken. Dat zegt Europarlementariër Samira Rafaela. Volgens cijfers van Eurostat werken Nederlandse vrouwen het meest parttime. ‘Geen goede zaak’

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Van alle EU-landen hebben vrouwen in Nederland het vaakst een parttime baan. Het gaat om 63 procent van de Nederlandse vrouwen. Ter vergelijking: 23 procent van de Nederlandse mannen werk parttime. Het Europese datacentrum Eurostat deed onderzoek met het oog op internationale vrouwendag op 8 maart.

Overal in Europa betekenen die cijfers iets anders. In Oostenrijk en Duitsland is het verschil tussen mannen en vrouwen die parttime werken bijvoorbeeld ook groot. In Bulgarije werken mannen en vrouwen evenveel part-time (beide 1 procent). In Roemenië werken mannen zelfs meer part-time dan vrouwen. (4 procent voor de mannen en 3 procent voor de vrouwen). Maar wat betekent dit nu in Nederland?

Parttime werk

Om te beginnen is parttime werk voor sommige mannen en vrouwen een zegen en voor anderen een last. Het geeft bijvoorbeeld meer tijd om thuis te zijn bij de kinderen of om andere doelen na te streven. Aan de andere kant krijgen mensen die parttime werken minder pensioen, ze bouwen immers minder op. Voor vrouwen heeft dat vaak tot gevolg dat ze financieel afhankelijk worden van hun man. Ook is de kans op doorgroeimogelijkheden kleiner voor parttime werknemers. En omdat vrouwen vaker parttime werken zorgt dragen de nadelen van parttime werk bij aan de gender ongelijkheid.

De beruchte arbeidsmarkt

Volgens Europarlementariër Samira Rafaela (D66) laten de cijfers zien dat het niet helemaal goed zit in ons land. Rafaela zit in de vrouwenrechten-commissie van het Europees Parlement. Ze reist op internationale vrouwendag door Nederland. Ze deed Amersfoort aan en sprak ook met basisschool leerlingen in Amsterdam-Noord. “Je kan niet vroeg genoeg beginnen om bewustwording bij te brengen”, zegt Rafaela. Ze ging ook op bezoek bij een MBO-opleiding in Rotterdam om over gender-gelijkheid te spreken. MBO-ers zijn haar favoriete studenten, zegt ze. Na de verkiezingen, waar ze niet meer aan mee doet, wil ze daar vaker haar gezicht laten zien.

Dat vrouwen meer parttime werken is vooral te wijten aan de arbeidsmarkt, vindt Rafaela. Bedrijven en de manier waarop de samenleving werkt, faciliteren vrouwen niet genoeg om fulltime aan de slag te gaan. Denk aan tijd maken voor schoolafspraken. Het is soms moeilijk voor vrouwen met kinderen om hun fulltime baan te combineren met ouderavonden of andere schoolzaken. Het toestaan van flexibele uren zou vrouwen dus kunnen helpen. Ook ouderschapsverlof en de kosten van een kinderopvang kunnen roet in het eten gooien. Door hoge prijzen voor kinderopvang worden moeders indirect gedwongen meer tijd thuis door te brengen en minder te werken.

Europese aanpak

De Europese Unie kan zeker wat betekenen voor vrouwen. De afgelopen maanden werkte Rafaela aan wetgeving over loontransparantie. “Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten binnenkort duidelijkheid geven over hoeveel hun werknemers verdienen”, legt Rafaela uit. Door transparanter te zijn over lonen kunnen vrouwen die minder verdienen, maar hetzelfde werk doen als hun mannelijke collega’s makkelijker aan de bel trekken en zo beter voor zichzelf opkomen.

Ook een andere Europese wet ‘Women on boards’ moet ervoor zorgen dat vrouwen straks beter vertegenwoordigd zijn in de top van bedrijven. Afhankelijk van het EU-land en al bestaande regels moet straks 33 tot 40 procent van de top van een organisatie uit vrouwen bestaan. Ook bij de totstandkoming van die wet was Rafaela betrokken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie