David Sassoli zet de deur naar EU wel open voor Westelijke Balkan

2 min. leestijd
Amazing view over the Church of St. John at Kaneo located over a cliff in the heart of Ohrid (Jerusalem of Europe), Republic of Macedonia.

De eerste berichten uit de tweedaagse EU-Top in Slovenië over de Westelijke Balkan laten nog even op zich wachten. Toch geeft David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, al een belangrijke boodschap mee aan de EU-staatshoofden en regeringsleiders: maak de weg voor toetreding vrij voor de Westelijke Balkanlanden: Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo, Bosnië, Servië en Montenegro.

Brief aan Michel

Sassoli doet zijn oproep in een brief aan de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Er moet een nieuwe kickstart komen in het toetredingsproces van de Westelijke Balkan. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de leiders oude geschillen daarover nu uitpraten, vindt Sassoli. Hij stelt dat de uitbreiding naar de Westelijke Balkan belangrijk is, omdat het de positie van de EU op het wereldtoneel kan versterken.

Op de informele top wordt gekeken naar de samenwerking met de Westelijke Balkanlanden op vlak van economie, klimaat, veiligheid en de coronapandemie. Om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de EU, moeten de landen hun beleid en rechtsgang in lijn brengen met die van de EU. 

Geen haast in Den Haag

Nederland staat overigens niet te springen om een snelle uitbreiding van de EU naar de Westelijke Balkan. Het kabinet wil eerst goede afspraken en dan pas harde deadlines. Samen met Frankrijk en Denemarken eiste Nederland de voorbije jaren dat er eerst flinke hervormingen moeten plaatsvinden, voordat landen zoals Albanië mogen beginnen aan toetredingsonderhandelingen.

Wat Nederland precies verwacht van de landen komt later vandaag aan bod in een persconferentie van premier Rutte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie