D66 op zoek naar Europees lijsttrekker met “voorbeeldfunctie”

Leden van D66 hebben tijdens het congres een profielschets aangenomen voor de lijsttrekker bij de komende Europese verkiezingen. De partij zoekt een boegbeeld met goede werkgevers-kwaliteiten.

3 min. leestijd
Billboard D66 At A Bus Stop At Amstelveen The Netherlands 19-5-2019

Als lijsttrekker ben je de werkgever van verschillende delegatiemedewerkers. De partij let daarom extra op kwaliteiten als “inlevingsvermogen”, “het geven en ontvangen van constructieve feedback” en “een teamspirit in een veilige sfeer kunnen creëren”.

De eisen op dit gebied zijn in de tijd van #Metoo en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer niet verrassend. Zeker bij een partij die zich sterk uitspreekt tegen machtsmisbruik. De profielschets voor de lijsttrekker bevatte in 2019 niet zulke nadrukkelijke vereisten op dit gebied als nu.

Buitenspel zetten

Niet iedereen ziet de extra vereisten alleen als een vorm van “met de tijd meegaan”. In NRC noemt een partijfunctionaris de eisen “geschreven om Samira Rafaela uit te sluiten.” Binnen D66 is de verwachting dat de huidige Europarlementariër van D66 een gooi wil doen naar het lijsttrekkerschap. Op het partijcongres werd echter wel expliciet gezegd dat iedereen zich kan aanmelden voor de functie en niemand op voorhand uitgesloten is. De aanpassing van de profielschets op het gebied van werkgeversschap is mede op voorhand van Rafaela toegevoegd.

Rafaela werd vorig jaar beschuldigd van pestgedrag, intimidatie, machtsmisbruik en intimidatie door drie medewerkers. Ze kreeg van het partijbestuur een waarschuwing. Toen ze in beroep ging, kreeg Rafaela gelijk van het geschillencollege van D66, een soort interne rechter, omdat het onderzoek onzorgvuldig was geweest en “de klacht nooit in behandeling had genomen mogen worden”.

Het partijbestuur heeft de waarschuwing echter na de uitspraak niet formeel ingetrokken. Het partijbestuur wil dat Rafaela het gedrag erkent en excuses maakt aan de medewerkers. Pogingen tot bemiddeling tussen Rafaela en het partijbestuur liepen vorig jaar tot niets uit. De reden daarvoor was volgens de woordvoerder van Rafaela omdat de melders “eisen stelden zoals het verwijderen van documenten die haar onschuld bewijzen.”

Kamerlid kandidaat

De partij stemde alleen over een profielschets van de lijsttrekker en de kandidaten bij de Europese verkiezingen volgend jaar juni. Wie de lijsttrekker wordt is nog niet bekend. Tweede Kamerlid Samila Belhaj heeft zich vrijdag in een brief aan haar partijgenoten gekandideerd.

Belhaj wil het sociaalliberale geluid in Europa door laten klinken, schrijft ze. Verschillende bronnen bevestigen tegen NRC dat Belhaj door het landelijke bestuur is gevraagd zich te kandideren. Ze leidt momenteel de parlementaire enquête commissie naar het toeslagenschandaal in de Kamer en laat weten die werkzaamheden af te willen ronden voor ze eventueel naar Brussel vertrekt.

Andere kandidaten

Belhaj is niet de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Eerder deze week lanceerde Andreas Zenthofer zijn campagne voor het lijsttrekkerschap op Europadag:

De van origine Duitse Zenthofer is werkzaam bij de Europese Commissie op het klimaatdossier. De huidige fractievoorzitter in het Europees Parlement Sophie in ‘t Veld heeft nog niet laten weten of ze weer de lijst wil aanvoeren. Samira Rafaela, de andere D66’er in het Europees Parlement heeft ook nog niets laten weten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie