Comité van de Regio’s opent online raadpleging over Europese waterstofbank

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Belanghebbende kunnen tot en met 4 september hun mening geven over de Europese waterstofbank. Dat is een pot met geld waarmee waterstofprojecten gefinancierd kunnen worden. Het Comité van de Regio’s waarin lokale en regionale bestuurders zitten, heeft een online raadpleging over de waterstofbank geopend.

Het Comité van de Regio’s heeft als doel om de Europese instanties te adviseren over de invloed van Europese wetgeving op regio’s en provincies. De input die verzameld wordt via de raadpleging wordt door het Comité meegenomen in hun advies naar de EU.

Waterstofbank

De Europese waterstofbank moet private investeringen in de waterstofindustrie stimuleren. Geselecteerde bedrijven krijgen een vastgestelde bijdrage voor elke kilo aan groene waterstof. Dat is waterstof die gemaakt is met groene energie.

De Europese waterstofbank draagt zo bij aan de doelstellingen uit de wet klimaatneutrale industrie, dat in 2030 de vraag naar strategische groene technologieën wil vergroten naar 40 procent. De financiering van de Europese waterstofbank bedraagt 800 miljoen euro en komt uit het Innovatiefonds.

Verwarring

Eerder was er nog verwarring over de waterstofbank. De provincie Groningen en Limburg deden een bod naar het huisvesten van de bank. Het idee bestond dat het zou gaan om een fysieke locatie. Maar dat bleek niet waar te zijn, het is puur en alleen een fonds waar geld in zit.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie