CDA wil cyberpesten aanpakken met strengere Europese wetgeving

Het CDA wil het cyberpesten aanpakken. Europarlementariër Jeroen Lenaers pleit daarom voor een strengere Europese aanpak. Hij wil de Ierse wetgeving op dit gebied naar Europees niveau brengen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Met name jongeren hebben last van online pesten. Het kan variëren van scheldpartijen en bedreigingen tot het delen van foto’s of filmpjes zonder toestemming. Vaak gaat het om seksuele content zoals foto’s van geslachtsdelen.

Fatale gevolgen

Het online pesten heeft invloed op de gemoedstoestand van de slachtoffers, soms met fatale gevolgen. Jeroen Lenaers stelt dat je het online pesten niet los kan zien van de offline wereld. “Het pesten online en offline zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het CDA wil daarom dat het cyberpesten op dezelfde manier wordt aangepakt als pesten op het schoolplein.”

Nicole Fox

De gevolgen van online pesten waren voor de Ierse Nicole “Coco” Fox ook fataal. Na jarenlang online gepest te zijn, pleegde ze in 2018 op 21-jarige leeftijd zelfmoord. Sinds de dood van Nicole voert haar moeder Jackie actie voor betere wetgeving tegen cyberpesten.

In Ierland is er, dankzij het activisme van Jackie Fox, sinds 2021 wetgeving. Cyberpesten en het delen van wraakporno kunnen straffen opleveren van tien jaar. Sinds de wet zijn er 105 aanklachten ingediend.

Ierland als voorbeeld

Jeroen Lenears ziet de Ierse wetgeving als een voorbeeld voor Europa. “We moeten de beweging van Jackie opschalen en naar Europees niveau tillen. Het doel moet zijn om online pesten strafbaar te stellen. We moeten ook online de grondrechten van mensen beschermen.”

Jackie Fox hoopt dat Europa werk gaat maken van wetgeving. Ze deelde haar verhaal in het Europees Parlement voor de EVP-fractie aan 179 leden uit 27 landen. “Ik hoop dat Nicole nooit vergeten wordt en het online pesten gestopt kan worden.”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie