Brusselse schadebeperking na Nederlands Schengenveto

Kroatië mag toetreden tot de Schengenzone. Bulgarije en Roemenië niet. Dat komt mede door Nederland. De Europese Commissie probeert de schade te beperken.

3 min. leestijd

(Bron foto: Council Multimedia)

Even was er nog hoop onder de lidstaten dat Nederland zijn veto in zou trekken en de drie aspirant-Schengenleden mochten toetreden tot het open grenzengebied. De Europese Commissie, het Europees Parlement en alle andere lidstaten zaten immers te popelen om de club uit te breiden. Maar toen kreeg Nederland er ineens een vriendje bij: Oostenrijk kreeg koudwatervrees. Het land kampt nu al met een asielopvangcrisis en denkt dat die alleen maar erger zal worden als Bulgarije en Roemenië toetreden.

Streng Nederland

De Kroaten zullen de champagne wel bovenhalen: zij kregen gisteren van de andere lidstaten te horen dat ze in 2023 bij het Schengengebied mogen. Het is hun tweede grote Europese integratiestap op korte tijd. Deze zomer kondigde de lidstaten al aan dat Kroatië volgend jaar de euro mag introduceren.

Bij de Roemenen en de Bulgaren zullen daarentegen vooral sippe gezichten te zien zijn: Nederland en Oostenrijk hebben hun veto niet ingetrokken. Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Eric van der Burg vindt het vooral sneu voor de Roemenen. Volgens hem voldoen zij netjes aan de voorwaarden om toe te treden tot de Schengenzone, maar omdat Bulgarije zijn zaakjes niet op orde heeft, kan ook Roemenië niet toetreden. De twee landen delen namelijk een open grens.

Met de Bulgaarse teleurstelling heeft van der Burg dan weer geen medelijden: “De voorwaarden om toe te treden zijn in 2011 duidelijk gesteld. Bulgarije voldoet daar op dit moment gewoon nog niet aan. Je moet heel duidelijk zijn voor iedereen die wil toetreden: de voorwaarden gelden voor alle landen.” Met name op het gebied van mensenrechten en de bestrijding van corruptie, is Nederland van mening dat er nog werk aan de Bulgaarse winkel is.

Volgende week komen de Europese leiders samen in Brussel. De kleine hoop dat die onderling een oplossing zouden vinden, heeft van der Burg al de kop ingedrukt: “Wij zijn duidelijk geweest. Bulgarije moet voldoen aan de voorwaarden.”

Schadebeperking

Nadat Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson de Kroaten van harte welkom heeft geheten, steekt ze de achterblijvers een hart onder de riem: “Ook jullie verdienen het om deel uit te maken van het Schengengebied. Jullie genoten sterke steun van de Europese Commissie, dus ik deel jullie teleurstelling dan ook.” 

Johansson is desalniettemin vastberaden om aan het dossier te blijven te trekken. Ook is ze er zeker van dat voor het einde van haar mandaat, in 2024, Bulgarije en Roemenië lid zullen zijn van de club. “Want wanneer we ons verenigd opstellen als Europese Unie, zijn we op ons sterkst”, besluit de Zweedse Eurocommissaris. 

Eerder deze week klonk er vanuit het Bulgaarse kamp nog oorlogstaal: de Nederlandse kritiek zou ongegrond zijn. Bulgarije dreigde daarom op zijn beurt de benoeming te blokkeren van een Nederlander tot baas van de Europese grenswacht. Maar na afloop van de stemming van gisteren stelde de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Ivan Demerdzhiev zich verbazingwekkend nuchter op: “We blijven bereid om constructieve gesprekken te voeren over onze toetreding. Ondanks de teleurstelling zijn we nog steeds klaar om stappen vooruit te zetten.” 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie