Brusselse koffie op woensdag 9 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege woensdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Eurocommissaris voor Concurrentie krijgt zware klap

08:50 uur – Brussel, België. Waar Brussel vaak de reputatie van een logge, bureaucratische machine heeft, gold Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager lang als een boegbeeld voor daadkrachtigheid. Onstopbaar leek haar kruistocht tegen de marktmacht van grote multinationals. Totdat ze gisteren toch ineens het deksel op de neus kreeg.

Vestager wil lidstaten zoals Nederland, Ierland en Luxemburg, die multinationals proberen te lokken met belastingvoordelen, hard aanpakken. Haar redenering: dit is niets meer dan verkapte staatssteun die tegen de Europese regels ingaat. Maar bij een zaak over belastingvoordelen dat Luxemburg een fiat gaf, ging het Europees Hof in Luxemburg niet mee in haar redenering. Daarmee wordt Vestagers nog openstaande zaak tegen Apple, die om 13 miljard euro gaat, ook ineens wankel.

Afgelopen met de zuinigheid

08:30 uur – Brussel, België. Volgens POLITICO komt de Europese Commissie vandaag met een versoepeling van de begrotingsregels. Nadat tijdens de Eurocrisis in 2009 een aantal lidstaten voor elkaar in de bres moesten springen, werden strenge regels opgesteld over de verhouding tussen de staatsschuld van een lidstaat en het bbp. Door de crises van de afgelopen jaren werden die regels echter tijdelijk opgeschort. Veel overheden konden namelijk niet anders dan hun staatsschuld te laten oplopen door de kosten die ze moesten maken om de covid- en energiecrisis enigszins onder controle te houden. 

Maar nu gaat Brussel dus voorstellen om van die tijdelijke opschorting van de begrotingsregels een permanente te maken. Het idee is dat lidstaten zich nog wel aan Europese begrotingsregels dienen te houden, maar dat die in samenspraak met de Europese Commissie per lidstaat gaan verschillen. Zo zouden ze beter aansluiten bij de individuele uitdagingen van lidstaten dan de algemene begrotingsregels van nu die hetzelfde zijn voor de gehele EU.

Eurocommissaris voor Migratie: “Europees asielbeleid is een mislukking”

08:10 uur – Brussel, België. Terwijl de asielcrisis gisteren even tot een ontploffing in de Tweede Kamer leek te leiden, schoof Eurocommissaris voor Migratie Ylva Johansson aan bij het Belgische programma Ter Zake. Daar werd ze zwaar aan de tand gevoeld vanwege van de hevige asielcrisis die ook in België woedt.

Johansson gaf toe dat “het Europees migratiebeleid nergens naar lijkt en een mislukking is.” Maar volgens haar zou er nu dan toch echt licht aan het einde van de tunnel in zicht zijn: tegen ten laatste 2024 zou er een verplicht Europees spreidingsplan van asielzoekers komen. Volgens Johansson zou daar op dit moment voldoende steun voor zijn onder de lidstaten. Een meerderheid is voldoende voor Europese keuzes over migratie. Dus de proteststemmen van bijvoorbeeld Hongarije zouden daarmee genegeerd kunnen worden.

Hulporganisaties over Italiaans migratiebeleid: “Illegaal en onmenselijk

07:50 uur – Rome, Italië. Ze zit er nog geen drie weken, maar toch ligt Giorgia Meloni’s regering nu al onder vuur. Italië weigert asielzoekers op te vangen die door schepen van hulporganisaties op zee werden gered. In de tussentijd dobberen die schepen dan maar rond voor de Italiaanse kust.

Hulporganisatie SOS Humanity zei tegen RTL Nieuws dat er hierdoor sprake is van illegale pushbacks. Meloni’s argumentatie is dat de schepen van hulporganisaties die niet onder de Italiaanse vlag varen in hun ‘eigen’ land moeten aanmeren. Maar daar is geen juridische grondslag voor. Los van de internationale scheepvaartregels lapt Meloni met haar acties ook de Europese Dublinakkoorden aan haar laars. Die stellen dat een migrant asiel moet aanvragen in het eerste EU-land dat hij bereikt. 

Nederlanders gaan Oekraïense militairen opleiden

07:30 uur – Den Haag, Nederland. Vorige maand keurden de lidstaten de EU Militaire Assistentie Missie goed. Dat plan wil lidstaten Oekraïense soldaten laten opleiden op Europese bodem. Minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) lichtte gisteren in de Tweede Kamer toe wat de Nederlandse inzet daarbij is. Dat schrijft De Telegraaf

Concreet zouden zo’n vijftig tot honderd Nederlanders mee die opleidingen gaan geven. Zij gaan onder meer lesgeven op medisch gebied en in het opruimen van explosieven. Daarnaast voorzien zij ook lessen over wapensystemen en gaan ze staffunctionarissen van bataljons en brigades opleiden. De opleidingen vinden waarschijnlijk plaats in Duitsland en Polen. Over de startdatum is nog niets bekend.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie