Brusselse koffie op woensdag 30 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege woensdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Amerika bemoeit zich met stemming EU-lidstaten

08:50 uur – Washington D.C., Verenigde Staten. Het begint nu wel erg spannend te worden: vanaf 5 december importeert de EU geen Russische olie meer, maar het olieprijsplafond op doorvoer dat dat moest vergezellen, heeft nog steeds geen goedkeuring van de lidstaten. Dat prijsplafond ging de EU samen met de G7 oprichten om te voorkomen dat Rusland zijn olie elders aan een hogere prijs gaat verkopen. Estland, Litouwen en Polen liggen dwars omdat ze het voorgesteld prijsplafond van 62 dollar te mild vinden.

Volgens Politico zijn de Verenigde Staten, die deel uitmaken van de G7, het gedoe beu en beginnen ook de diplomaten van dat land zich nu met de kwestie te bemoeien. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen nam vorige week zelfs persoonlijk contact op met de Estse premier. Zelf zeggen de Amerikanen dat het slecht om het “uitwisselen van gedachten gaat” en ze zeker geen druk achter de schermen uitoefenen.

Meta krijgt zware klap

08:20 uur – Dublin, Ierland. De Ierse datawaakhond heeft Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, een boete van 265 miljoen euro opgelegd voor het breken van de Europese privacyregels. Ook moet het remediërende maatregelen nemen. Meta krijgt de boete omdat het zijn gebruikersdata slecht beveiligd had. In 2021 eindigden de gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers op een hackersforum. Dat schrijft Euractiv

De boete is een zoveelste klap die Meta van de EU krijgt: in totaal liepen de boetes al op tot over een miljard. Maar daar gaat het wellicht niet bij blijven: er zitten nog drie andere uitspraken van Europese autoriteiten tegen het bedrijf aan te komen.

Sciencefiction in Brussel

08:00 uur – Brussel, België. Op dit moment worden drones vooral door het leger, inspectiediensten en boeren gebruikt. Brussel denkt echter dat ze tegen 2030 voor heel wat andere zaken gebruikt kunnen worden. Zo zouden ze ook ingezet kunnen worden om pakjes te bezorgen of als luchttaxi. Daarom presenteerde de Europese Commissie gisteren haar “dronestrategie 2.0”. Die moet zorgen voor Europese verkeersregels in het luchtruim voor drones. Ook stellen ze eisen waaraan de kwalificaties van een dronepiloot aan moet voldoen. Dat schrijft De Telegraaf.

Commissie verhoogt de druk op Boedapest

07:50 uur – Brussel, België. Volgens Politico zal de Europese Commissie vandaag een voorstel presenteren om 7,5 miljard euro van het Hongaarse EU-budget te blokkeren. Daarmee wil Brussel de Hongaarse regering dwingen om iets te doen aan het verval van de Hongaarse rechtsstaat.

Nadat het voorstel is gepresenteerd, ligt de bal in het kamp van de lidstaten. Zij willen de geldblokkade dan weer gebruiken om Hongarije te dwingen zijn veto in te trekken over de wereldwijde minimumbelasting en meer steun voor Oekraïne. De Europese financiënministers gaan binnenkort in één zitting over al deze dossiers stemmen. Daarbij zou de stemming over het Hongaarse EU-budget als laatste komen zodat Hongarije geprikkeld wordt om eerst bij de andere dossiers zijn veto in te trekken. Dat wordt dus pokeren op het allerhoogste niveau in Praag, waar de lidstaten over het Commissievoorstel stemmen.

Brussel verklaart de oorlog aan de verpakkingsindustrie

07:30 uur – Brussel, België. De Europese Commissie komt met een voorstel dat voor minder verpakkingsafval moet zorgen. Met een hoeveelheid verpakkingsafval van 180 kg per EU-burger, wat jaarlijks nog stijgt, is dat hoognodig. Dat schrijft De Volkskrant

Allereerste moet de verpakking voor thuisbezorgde goederen fors efficiënter. Zo mag die nog slechts veertig procent lege ruimte bevatten om te voorkomen dat kleine producten in grote dozen worden verstuurd. Daarnaast moet een heel assortiment van afval uit de voedingsindustrie recycleerbaar worden. Denk hierbij aan stickers op appels of bierflesjes. Koffiemelk in cupjes, sauzen in zakjes en miniflesjes shampoo uit hotels wil Brussel zelfs volledig verbieden. 

Het voorstel zou vandaag officieel gepresenteerd worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie