Wéér geen gasakkoord in Brussel
08:50 uur – Brussel, België. Het overleg tussen de EU-energieministers van gisteren, dat tot in de avond doorging, heeft weer niets opgeleverd. Het lukt de lidstaten maar niet om het eens te worden over het Europese prijsplafond voor gas. Dat schrijft NRC. Doordat er tijdens het vijfde overleg geen vooruitgang is geboekt, staan ook andere belangrijke gasplannen in de vrieskast. Zo zijn de afspraken om gezamenlijk gas in te kopen ook nog niet rond.
Hetzelfde geldt voor een plan dat solidariteit tussen landen moet regelen in het geval van een noodsituatie en het versnellen van de procedures voor vergunningen om onder meer windmolens en zonneparken te bouwen. Gisteren betoogde Eurocommissaris van Klimaat Frans Timmermans juist nog hoe belangrijk het is om met dat laatste punt haast te maken. De EU-energieministers dragen het stokje nu opnieuw over aan de EU-regeringsleiders, die donderdag en vrijdag bijeen komen voor een Europese top. Als de regeringsleiders er dan niet uitkomen, proberen de energieministers het maandag opnieuw.
Een sprankje hoop voor Bosnië-Herzegovina
08:30 uur – Brussel, België. De EU-lidstaten hebben besloten om Bosnië-Herzegovina, een land gelegen in het westen van de Balkan, kandidaat-lidmaatschap te geven. Dat meldt De Volkskrant. Bosnië-Herzegovina is na Moldavië en Oekraïne het derde land dat dit jaar de status van kandidaat-lid van de EU krijgt. Dat de EU opeens zoveel landen kandidaat-lidmaatschap toekent, heeft te maken met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Om te voorkomen dat landen de EU de rug toe keren en bij Rusland aankloppen, wil Brussel het blok juist groter en steviger maken. Ook Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije zijn kandidaat-leden.
Nederland was één van de laatste landen die instemde met kandidaat-lidmaatschap voor Bosnië-Herzegovina. Den Haag was bang dat wanneer het land vervroegd kandidaat-lidmaatschap krijgt, alhoewel dat vooral een symbolische waarde heeft, de EU zich op termijn misschien verplicht gaat voelen om het land als volledig lid toe laten tot de EU. Als dan blijkt dat Bosnië-Herzegovina er niet klaar voor is, heeft dat grote gevolgen. De Europese Commissie zei echter in oktober al dat Bosnië-Herzegovina aan de voorwaarden voldoet om toe te treden, waarna de lidstaten één voor één groen licht gaven. De EU-regeringsleiders zullen naar verwachting donderdag op de Europese top formeel hun goedkeuring geven.
Ook Marokko gemoeid met corruptieschandaal Europees Parlement
08:05 uur – Brussel, België. Het lijkt erop dat oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri van Italië niet alleen is omgekocht door Qatar, maar wellicht ook door Marokko. Dat schrijft POLITICO aan de hand van een uitleveringsverzoek voor de Italiaan, waarin staat dat Panzeri druk heeft gezet op zijn voormalige parlementaire collega’s, ten gunste van Qatar en Marokko, en dat hij daarvoor geld en geschenken heeft aangenomen. Die zou hij hebben gekregen van de ambassadeur van Marokko in Polen.
De vrouw en dochter van Panzeri zouden “volledig op de hoogte zijn geweest van zijn activiteiten”, stelt het document, “en zelfs hebben meegeholpen om geschenken te vervoeren.” Panzeri’s vrouw zou hem erop hebben aangedrongen een Belgische bankrekening te openen, zodat hij “geen gekke dingen zou doen of allerlei operaties zou ondernemen zonder dat zij hem kon controleren.”
Nieuwe Deense regering op komst
07:45 uur – Kopenhagen, Denemarken. Mette Frederiksen, de leider van de sociaaldemocratische partij van Denemarken, gaat naar alle waarschijnlijkheid een regering vormen met liberale en gematigde politici. Dat meldt NU.nl. De samenstelling van de regering is bijzonder: die leunt namelijk niet op de traditionele scheiding tussen linkse en rechtse politieke partijen, maar probeert die invloeden juist samen te brengen. Dat gebeurt in Denemarken voor het eerst sinds ruim veertig jaar.
Welke partijen waarschijnlijk ook mee mogen doen met regeren, zijn de rechts-liberale partij Venstre en de partij van de Gematigden van oud-premier Lars Løkke Rasmussen. Samen met de sociaaldemocratische partij van Frederiksen mogen zij ministers aanleveren. De nieuwe regering zal naar verwachting morgen worden gepresenteerd.
Rutte geschrokken van corruptieschandaal Europees Parlement
07:30 uur – Den Haag, Nederland. Premier Rutte heeft zich voor het eerst uitgelaten over het corruptieschandaal dat sinds eind vorige week het Europees Parlement op zijn kop zet. Dat meldt RTL Nieuws. Bij het schandaal werden meerdere personen, waaronder de inmiddels afgezette vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, opgepakt door de Belgische politie. Kaili zou zijn omgekocht door de golfstaat Qatar in ruil voor politieke invloed in het Parlement. Bij arrestaties en huiszoekingen zou ruim 600.000 euro in beslag zijn genomen.
“Zeer zorgwekkend”, noemde Rutte de berichten van corruptie binnen het Europees Parlement. Meer had hij er niet over te zeggen, hij laat de zaak liever over aan de Belgische rechterlijke autoriteiten, zei hij in de Tweede Kamer. De Kamer eist wel snel opheldering van het Parlement en wil dat het kabinet in Brussel gaat pleiten voor “grondige herzieningen van de integriteitssystemen. Dat moet de EU-instellingen transparanter maken en ervoor zorgen dat een schandaal zoals dit nooit meer kan gebeuren.