Corrupte vicevoorzitter Europees Parlement afgezet

Eva Kaili is formeel geen vicevoorzitter meer van het Europees Parlement. Met een overweldigende meerderheid, en slechts één stem tegen en twee onthoudingen, waaronder die van de Nederlandse Dorien Rookmaker, heeft het Parlement haar afgezet. Eerder werd Kaili al uit de fractie van de sociaaldemocraten gezet.

2 min. leestijd

Het onderzoek beperkt zich ondertussen niet alleen tot Brussel. In Straatsburg werd vandaag het kantoor van een assistent van de Italiaanse Europarlementariër Pietro Bartolo (sociaaldemocratische fractie) verzegeld. Bartolo zelf schortte eerder z’n werkzaamheden als schaduwrapporteur (onderhandelaar namens het Europees Parlement) over visumliberalisatie voor Qatar en Koeweit. Hij blijft nog wel vicevoorzitter van het invloedrijke justitiecomité in het Parlement.

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) bemoeit zich ook met het onderzoek naar de omkoping van Europarlementariërs. Hoewel het onderzoek is gedaan door de Belgische opsporingsdiensten heeft het EOM de formele taak om zich met de zaak te bemoeien als het ernaar uitziet dat de financiële belangen van de Europese Unie in het geding zijn.

Napluizen

In het Europees Parlement wordt ondertussen in de wandelgangen volop gespeculeerd over wat erachter zit en wie er mogelijkerwijs nog meer bij betrokken is. Medewerkers pluizen de stemlijsten na om te kijken of politici de laatste tijd ‘vreemd’ hebben gestemd. In eerste instantie wordt het gedrag van de eigen leden (ook de Nederlandse) onder de loep genomen, maar er wordt ook gekeken naar Europarlementariërs van andere partijen. “Iedereen met een pro-Qatar-standpunt is nu verdacht”, vertelt een medewerker.

De Nederlandse politici zijn terughoudend met hun reacties. “De onderste steen moet boven”, zegt Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA). En Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) herinnert zich dat hij meermaals is gebeld door de nu opgepakte Kaili. Ze had hem nooit eerder gebeld, dus dat was opvallend. Ze was nieuwsgierig naar de stand van zaken over de visumliberalisatie; of het een beetje opschoot.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie