Brusselse koffie op vrijdag 28 oktober

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege vrijdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

Voorbeschouwing Braziliaanse verkiezingen

08:45 uur – Brasilia, Brazilië. De Braziliaanse verkiezingen zijn komend weekend. De ochtendkranten beschouwen voor op een strijd tussen de huidige president Bolsonaro en zijn uitdager, voormalig president Lula da Silva. Bolsonaro is bezig aan een uitgebreid campagneoffensief, waarbij onder meer beroemde voetballers worden ingezet, schreef The Athletic vanmorgen.

De uitslag van de verkiezingen is ook van grote invloed op de betrekkingen tussen de EU en Zuid-Amerika, stelt Politico. Hoewel: wie er ook wint, het aanhalen van de banden zal volgens Politico hoe dan ook lastig zijn. De EU wil afspraken voor energieleveranties met Zuid-Amerika, maar die deal is in 2019 stopgezet toen bleek dat Bolsonaro op grote schaal bos kapte in de Amazone. Onderhandelingen die momenteel lastig op te starten zijn.

EU-buitenlandchef Borrell nam deze week al een voorschot op de uitkomst van de verkiezingen. Hij was in Zuid-Amerika het contact te verbeteren.

Rusland dreigt met aanvallen commerciële satellieten

08:15 uur – Moskou, Rusland. De Russen kunnen ook commerciële satellieten aanvallen en onbruikbaar maken – als ze willen. Dat communiceerde het Kremlin deze week richting de Verenigde Staten “en haar bondgenoten”, meldt Euractiv. Dat kan met zogeheten anti-satellietraketten. Die zorgen dat er ook infrastructuur kan worden aangevallen die niet direct met de oorlog te maken heeft. Over welke satellieten Rusland het precies heeft is niet duidelijk.

Biden sceptisch over uitspraak Poetin

08:05 uur – Washington, Verenigde Staten. De Amerikaanse president Joe Biden kent niet veel waarde toe aan de uitspraak van Poetin dat hij niet de intentie zou hebben om een kernwapen in te zetten. ‘Als hij die intentie niet heeft, waarom blijft het er dan over praten?’, vroeg Biden zich af in een interview met NewsNation.

Deze nieuwe uitspraak van Poetin is niet in lijn met de eerdere communicatiestrategie van het Kremlin. In de afgelopen weken zei de Russische president vaak dat zijn land wel kernwapens kan inzetten om het eigen grondgebied te verdedigen.

Europese havens in Chinese handen

07:45 uur – Brussel, België. Het AD schrijft vanmorgen over een Chinese investering in een containerterminal in de haven van Hamburg. Een voorbeeld van een bredere trend, zegt de krant. Want in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven is maar liefst 35 procent van al het containerverkeer in Chinese handen.

En daar zijn ook zorgen over: door het grote aandeel Chinese containers krijgt het land ook invloed op Europese handelsroutes. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen zegt in het AD dat “Europa de uitverkoop van zijn havens aan China [moet] stoppen.” Hij pleit voor een Europese havenstrategie, ook om afhankelijkheid te waarborgen en het continent in de toekomst tegen buiten-Europese inmenging te beschermen.

EU-plan verdeling migranten

07:30 uur – Brussel, België. In een door Politico bemachtigd document staat dat de Europese Unie werkt aan een plan om migranten over de verschillende lidstaten te verdelen. Dat plan bevindt zich nog in de conceptfase, en beoogt een vrijwillige opname van 5.000 tot 10.000 migranten per jaar per lidstaat.

Vrijwillig, omdat een land ook zou kunnen kiezen voor financiële ondersteuning aan een andere lidstaat, als het besluit geen of minder migranten op te nemen. Dat is anders dan de huidige wetgeving, waar asielzoekers zich aan moeten melden in het eerste EU-land waar ze voet aan de grond zetten.

Het voorstel valt goede bij landen aan de Middellandse Zee, schrijft Politico. Maar bijvoorbeeld Nederland en België zouden twijfels hebben. Beide landen zijn geliefd bij asielzoekers als ze eenmaal in de EU zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie