Brusselse koffie op donderdag 27 oktober 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege donderdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

5 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Duitsland broedt op cannabisplannen

08:40 uur – Berlijn, Duitsland. De Duitse regering wil het bezit van 30 gram cannabis uit het strafrecht halen en de verkoop aan volwassenen voor recreatieve doeleinden via een gecontroleerde markt toestaan. Dat meldt Euronews nadat de Duitse minister voor Volksgezondheid zijn plannen gisteren bekendmaakte. Maar de plannen zijn niet zonder haken en ogen: eerst moet nog gekeken worden of het volgens het EU-recht eigenlijk wel mag. 

Vorig jaar kondigde de drie sociaal-liberale partijen die deel uitmaken van de regering van bondskanselier Olaf Scholz de hervorming al aan. Als de hervorming er doorheen komt en in overeenstemming is met EU-wetgeving, zou Duitsland één van de meest liberale landen in Europa worden op het gebied van cannabiswetgeving. Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid zal dat niet vóór 2024 zijn.

‘Gouden paspoort’ blijft nog even

08:30 uur – Valetta, Malta. In de nieuwe staatsbegroting van EU-lidstaat Malta staat dat het verkopen van ‘goude paspoorten’ in 2023 40 miljoen euro minder zal opleveren. EURACTIV meldt ondanks die daling van de opbrengsten dat de regering van Malta niet van plan is de regeling af te schaffen. Ondertussen neemt de druk vanuit de EU toe. De regeling geeft rijke personen de mogelijkheid om het Maltese burgerschap en bij verstek het EU-burgerschap te kopen in ruil voor 1,2 miljoen euro aan investeringen en vergoedingen. Vooral rijke Russen, Saoedi’s en Chinezen profiteren daarvan, en dat vindt de EU gevaarlijk. 

De regeling is vanaf het begin al controversieel geweest. Volgens de Europese Commissie is de regeling in strijd met het EU-recht. Daarom was de Commissie al een inbreukprocedure gestart tegen de lidstaat. Maar die weigerde het programma voor de ‘gouden paspoorten’ stop te zetten. De zaak ligt nu bij het Europees Hof in Luxemburg.

Belarus in het vizier met nieuwe sancties

08:15 uur – Brussel, België. Věra Jourová, Eurocommissaris voor Waarden en Transparantie en vicevoorzitter van de Europese Commissie, zet de deur open voor nieuwe sancties tegen Rusland – én buurland Belarus. Volgens POLITICO liet zij weten dat het nieuwe sanctiepakket “misschien binnenkort” op tafel ligt. Jourová zei verder dat de Europese Commissie kijkt naar “sommige buurlanden” die de handel van gesanctioneerde goederen naar Rusland mogelijk maken. 

Jourová deed haar uitspraken bij een vertoning van een documentaire over de gevangen Russische oppositieleider Alexei Navalny. Eerder die dag kwamen ook de EU-ambassadeurs bijeen, maar veel details kregen zij niet. Volgens drie EU-diplomaten staan de pijlen deze keer gericht op Belarus (Wit-Rusland). Dat land heeft nauwe banden met Rusland en steunt de Russische oorlog tegen Oekraïne.

ECB komt met nieuwe renteplannen

07:50 uur – Frankfurt, Duitsland. De Europese Centrale Bank (ECB) komt naar verwachting vandaag met nieuwe plannen: de rente gaat verder omhoog. Dat meldt BNR. Het zou de derde keer dit jaar zijn dat de ECB de rente verhoogt. Ze doet dat met als doel de inflatie af te remmen. In Nederland zijn de prijzen op dit moment 14 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. Normaal gesproken moet dat rond de twee procent liggen. 

Vanwege de oplopende rente neemt de vrees van een economische recessie steeds meer toe. De koopkracht van huishoudens staat zwaar onder druk en vanwege de energiekosten dreigen sommige bedrijven om te vallen door financiële problemen. Met hoeveel procent de ECB de rente gaat verhogen is nog niet zeker. De president van de ECB Christine Lagarde vertelt dat vanmiddag om 14:15 uur.

Europese Commissie wil speersnelle betalingen

07:35 uur – Brussel, België. Geld overmaken naar de rekening van iemand anders, ofwel overboeken: als het geld direct van de ene op de andere rekening staat, spreekt men van een ‘instantbetaling.’ De Europese Commissie wil dat instantbetalingen de norm worden in Europa. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite VRT NWS. Gisteren presenteerde de Europese Commissie er een nieuwe strategie voor. Bij de traditionele manier van geld overboeken duurt het vaak een dag voordat de begunstigde zijn geld binnen heeft. Bij instantbetalingen gebeurt dat binnen tien seconden. 

Volgens de Eurocommissaris voor Financiële Diensten Mairead McGuinness is het inzetten op instantbetalingen “vergelijkbaar met de overgang van post naar e-mail.” De Europese Commissie wil daarom de SEPA-regelgeving, waarin bindende regels voor Europese betalingen staan, herzien. De voordelen? Onder andere meer gemak voor de consument en minder geld zal vastzitten in het “niemandsland” tussen betaling en ontvangst, benadrukt de Europese Commissie met haar voorstel.

Jetten werkt aan diesel-noodplan

07:10 uur – Den Haag, Nederland. Deskundigen uit de oliesector werken in opdracht van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) aan een noodplan in geval van een dieseltekort. Dat meldt de NOS. Vanaf 5 december dit jaar mogen de EU-lidstaten geen Russische ruwe olie meer importeren. Dat besloten de regeringsleiders al eerder dit jaar, maar nu komt die datum steeds dichterbij. En dat gaat naar verwachting voor tekorten aan de dieselpomp zorgen. 

In het noodplan van minister Jetten moet komen te staan wie er in welke volgorde recht heeft op diesel bij een tekort. Hulpdiensten zoals politie brandweer en ambulances, maar ook cruciale sectoren zoals supermarkten, moeten voorrang krijgen.

De Russische ruwe olie is uiterst geschikt voor het maken van diesel. Europese raffinaderijen, waaronder eentje in Rotterdam, doen nu hun best om alternatieven te vinden. Maar die zijn er niet zo veel. Bovendien lopen veel raffinaderijen vooruit op de sancties en importeren zij nu al minder Russische ruwe olie om diesel mee te maken. De prijzen aan de pomp zijn daarom al fors hoger geworden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie