Brusselse jaarmarkt voor regio’s en steden van start

2 min. leestijd
Chain Of Office Of The Mayor Of Amsterdam The Netherlands 17-3-2019

Brussel wordt deze week overspoeld door lokale en regionale bestuurders, waaronder wellicht ook uw burgemeester. Reden? Vandaag start de 19e editie van de Europese Week van Steden en Regio’s, het jaarlijkse netwerkevenement waar onder meer tentoonstellingen worden georganiseerd en workshops worden gegeven om steden en regio’s in Europa dichter bijeen te brengen. Het motto van dit jaar: ‘Together for Recovery’. Samen werk maken van de groene transitie, burgerbetrokkenheid en digitalisering. En dat kan ook vanuit huis.

Agenda

Zo wordt naast het fysieke evenement in Brussel ook werk gemaakt van online bijeenkomsten en workshops, zodat mensen ook vanuit huis of kantoor kunnen deelnemen. Een overzicht van bijdragen vanuit Nederlandse lokale en regionale overheden kunt u hier vinden.

En dat zijn er nogal wat. Het is met meer dan 9000 deelnemers dan ook het grootste jaarlijkse evenement dat in het teken staat van regionaal beleid. De Europese week van Steden en Regio’s trekt, naast politieke vertegenwoordigers, ook ambtenaren en academici aan. 

Waarom?

Het belang van de regio’s en steden staat voorop omdat ze verantwoordelijk zijn voor bijna een derde van de openbare uitgaven in de Europese Unie: zo’n 200 miljard euro. Deze investeringen zijn dan ook nog eens vaak onderworpen aan EU-wetgeving. De regio’s vormen dus een belangrijk deel van de Europese ruggengraat. 

Het netwerkevenement is een uitgelezen kans voor belanghebbenden om hun netwerk uit te breiden door grensoverschrijdende contacten te leggen. Ook kunnen regionale overheden deelnemers om advies vragen.

Breda in Brussel

Zo neemt de gemeente Breda woensdagmiddag deel aan een interactieve workshop rond het betrekken van burgers bij cultureel erfgoed. Deelnemers worden uitgenodigd om hun kennis en ervaring over het onderwerp te delen.

Het evenement, toen nog het ‘Open-Days-initiatief’, ontstond in 2003 op verzoek van het Europees Comité van de Regio’s. Een moment waarop lokale en regionale vertegenwoordigers van de EU de deuren openden voor bezoekers. Het werd snel een succes en groeide uit tot een groot jaarlijks evenement. In 2016 werd de naam gewijzigd naar ‘De Europese week van regio’s en steden’. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie