Het Europees Parlement en de Raad hebben informeel overeenstemming bereikt over een nieuw voorstel. Hierdoor moeten bedrijven zich straks flink meer inzetten om negatieve effecten zoals kinderarbeid, slavernij, milieuvervuiling en ontbossing te beperken. Bedrijven, inclusief de financiële sector, moeten in hun bedrijfsvoering opnemen hoe ze dat gaan doen.
Volgens Europarlementariër Laura Wolters (PVDA), die de onderhandelingen leidde vanuit het Europees Parlement, is dit een enorme mijlpaal. “Verantwoord ondernemen wordt de norm in Europa. Deze nieuwe Europese wet betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor de mogelijke misstanden die zij veroorzaken.”
Overwinning
Daarnaast moeten bedrijven een klimaatplan gaan opstellen om ervoor te zorgen dat hun bedrijfsmodel de opwarming van de aarde beperkt tot 1,5°C. Zo worden zij verplicht om concrete doelen stellen en maatregelen nemen om klimaatneutraliteit te bereiken in 2050.
“Eén van de grootste overwinningen”, aldus een vermoeide Wolters, die tot diep in de nacht bij de afronding van de onderhandelingen was. Bonuspunten zijn er trouwens voor grote bedrijven met meer dan 1000 werknemers, want zij kunnen financiële voordelen verwachten als ze hun klimaatplan succesvol implementeren.
Grote cijfers, grote verantwoordelijkheid
Wanneer bedrijven hun verplichtingen niet nakomen, kunnen zij rekenen op flinke boetes afhankelijk van de ernst van de zaak. Ook nieuw: wanneer het toch fout gaat kunnen slachtoffers bedrijven straks voor de rechter slepen.
“We gaan van een vrijwillig systeem naar een verplicht systeem”, stelt ook de Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders. Een “historische stap”.
De nieuwe wetgeving gaat gelden voor zowel Europese als niet-Europese bedrijven en moederbedrijven met meer dan 500 werknemers en een wereldwijde omzet hoger dan 150 miljoen euro binnen de EU.
Ook kleinere bedrijven met meer dan 250 werknemers en een omzet van meer dan 40 miljoen euro vallen soms onder de regels wanneer ze onder een bepaalde sector vallen.
Eerbetoon
“Het resultaat van vandaag is een doorbraak in het denken over bedrijven in de maatschappij. De wet die we hier hebben gemaakt, komt 10 jaar na de tragedie in Rana Plaza.” aldus Wolters. Bij de instorting van deze kledingfabriek in Bangladesh kwamen meer dan duizend werknemers om nadat zij gedwongen waren door te werken in een onveilige situatie. Vele grote kledingmerken waren hier gevestigd.
“De ramp was een wake-upcall voor iedereen, en hoewel we de misstanden van 10 jaar geleden nooit kunnen rechtzetten, denk ik dat deze wet een eerbetoon is aan de slachtoffers van tragedies zoals die van Rama Plaza.”
Voordat het voorstel officieel in werking zal treden, moet het eerst nog worden goedgekeurd door de commissie Juridische zaken en het Europees Parlement als geheel.
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.