Broekers-Knol: nog geen antwoord op noodmaatregelen aan de buitengrens

3 min. leestijd

‘’We zijn het aan het bestuderen’’, was het antwoord van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vaak in het debat over het Europese asielbeleid. Morgen vergadert staatssecretaris Broekers-Knol met haar Europese collega-bewindspersonen op asiel-, en migratiebeleid in Brussel, waar een belangrijk punt op de agenda staat: De noodmaatregelen van de Europese Commissie om de situatie aan de Europese buitengrens van Polen met Wit-Rusland aan te pakken. De aanwezige Kamerleden wilden weten wat de staatssecretaris van de maatregelen vindt, maar een echt antwoord kwam er niet.

De situatie aan de grens met Wit-Rusland is uitzonderlijk volgens Broekers-Knol. “Migranten worden misbruikt. Ze worden in gevaar gebracht om de Europese Unie onder druk te zetten. Dat moet onmiddellijk stoppen en we moeten alles inzetten wat mogelijk is.”

Consequenties

Daarom kwam de Europese Commissie vorige week met een aantal noodmaatregelen voor Letland, Litouwen en Polen. Het gaat o.a. om een verlenging van de registratieperiode voor asielaanvragen tot vier weken, het erop toe zien dat opvangvoorzieningen in de basisbehoeften voorzien en het toepassen van eenvoudigere en snellere terugkeerprocedures voor mensen waarbij de aanvraag is geweigerd. 

De Europese Raad van ministers moet nog met deze noodmaatregelen instemmen, na raadpleging van het Europees Parlement. Broekers-Knol is het voorstel grondig aan het bestuderen en wil ook de mening van andere Europese ministers in de Raad laten meewegen.

Jasper van Dijk (SP) vroeg zich af of de minister niet een beetje laat was, aangezien Broekers-Knol het er morgen over heeft in Brussel. Broekers-Knol antwoorde met dat ze heel goed de consequenties van de maatregelen wil kennen voordat ze zich erover uitlaat.

Paniekvoetbal

Anne Kuik (CDA) zei in het debat dat ze blij is met die noodmaatregelen, maar ze lijken volgens haar ook op paniekvoetbal. “Scheppen deze maatregelen een precedent?” vroeg Kuik.

Dat is precies wat Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, wil volgens Marieke Koekkoek (Volt). “Hij wil dat de Europese Unie mensenrechten laat varen. Deze manier van regeren via noodmaatregelen, speelt dictators in de hand.”

Muren en prikkeldraad

Ook de PvdA-fractie heeft zorgen over de noodmaatregelen. Kati Piri (PvdA) heeft het over de extra Europese fondsen voor landen aan de buitengrenzen om hun grenzen te bewaken. “Gaan we nu dus toch, in tegenstelling tot wat commissievoorzitter Von der Leyen zei, met Europees geld muren en prikkeldraad aan onze Europese grenzen financieren?”

Frankrijk en Duitsland zijn niet enthousiast volgens Piri, maar wat wil Nederland? Het is lastig en complex volgens Broekers-Knol. “Als we een voorstel krijgen van hoe het Europees geld wordt ingezet voor barrières aan de grens, zullen we dat op de merites beoordelen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie