Boete voor Polen: 1 miljoen euro per dag

1 min. leestijd
KRAKOW, POLAND – 2021/10/10: Protesters are seen gathering as they take part during a rally. Thousands of Poles took part in a rally in support of Poland’s membership in EU and against government policy after the Polish Constitutional Tribunal ruled on the primacy of the constitution over EU law. Tribunals’ judgment is widely commented by the opposition as undermining a fundament of European integration and an important step towards Polexit. (Photo by Filip Radwanski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Het Europese Unie-recht slaat terug in de strijd met Polen. Het Europees Hof legt een zware boete op aan Polen voor het niet naleven van Europese regels. De uitspraak van de Poolse rechters van het Hoogste Gerechtshof dat nationaal recht boven Europees recht kan staan, komt Polen duur te staan.

Voor elke dag dat deze uitspraak van het gerechtshof in werking is, moet Warschau een dwangsom van één miljoen euro betalen aan de Europese Commissie. Het is nog de vraag of Polen zal betalen, want dit is niet de eerste boete die ze in Warschau door de bus krijgen. Al in september legde het Hof Polen een boete op van 500.000 euro per dag. Toen omdat het land niet was gestopt met het winnen van bruinkool. De boete werd nog niet betaald.

Onlangs bezocht de premier van Polen het Europees Parlement om de plooien wat glad te strijken.

De reacties vanuit Nederland:

https://twitter.com/petervdalen/status/1453339917686300672

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie