BN-ers van de week in de Top 5 van best gelezen artikelen

2 min. leestijd

Blijf gemakkelijk op de hoogte van Nederlandse ontwikkelingen in Europa aan de hand van de meest gelezen artikelen van afgelopen week:

1. Ambassadeur Pieter Jan Kleiweg de Zwaan

“We zijn buren en vrienden”. Het is de slagzin geworden van Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, de Nederlandse ambassadeur in België. Op het snijvlak tussen twee landen die ooit tot één Koninkrijk behoorden, vertegenwoordigt Kleiweg niet alleen de belangen van Nederland maar kijkt hij ook naar de gezamenlijke problemen, uitdagingen en liefde voor het voetbal. Nederland, België en Vlaanderen. Begrijpen we elkaar? Het artikel van Tom Bouwmans over zijn bezoek aan Leuven werd het vaakst gelezen afgelopen week.

2. Kaag weet wat ze wil

Eindelijk heeft het kabinet bekendgemaakt welke projecten Nederland wil uitvoeren met de subsidies uit het Europese coronaherstelfonds. De eerste versie van het plan is een groslijst van 39 maatregelen met een totaal prijskaartje van 7,7 miljard euro. Dat is veel meer dan Brussel voor ons land beschikbaar heeft. Daarom wil minister Kaag van Financiën nu van de Tweede Kamer weten welke projecten een plekje verdienen op de definitieve subsidieaanvraag. Het artikel van Laurens Boven leest u hier.

3. Europese verkiezingen op 9 mei?

De Europese verkiezingen moeten voortaan altijd op 9 mei, de Dag van Europa, worden gehouden. Dat vindt een meerderheid in de commissie constitutionele zaken van het Europees Parlement. Begin mei stemt het hele Europees Parlement over de aanbeveling. De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is tegen, beschrijft hoofdredacteur Bert van Slooten in dit artikel.

4. Diederik Samsom

Het verlagen van de energiebelasting en de accijns op benzine is niet de juiste manier om te reageren op de exploderende energieprijzen. Dat zegt Diederik Samsom, de rechterhand van Eurocommissaris Frans Timmermans, bij een lezing voor een Brusselse denktank. Volgens de oud-PvdA-leider moeten de regeringen energie niet subsidiëren, maar juist de vraag omlaag brengen. Laurens Boven schreef er dit artikel over.

5. Frans Timmermans

De Eurocommissaris zelf sluit deze top 5 best gelezen artikelen van de week af. In het artikel van Laurens Boven is te lezen: “De wegwerpsamenleving verwoest grondstoffen, vervuilt het milieu, beschadigt de biodiversiteit en jaagt de klimaatverandering aan”. Dat is geen tekst van Greenpeace of Milieudefensie, maar de kop boven het nieuwste voorstel van de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. Na zijn klimaatplannen komt hij met een nieuw voorstel dat tot een revolutie moet leiden in de Europese Unie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie