Plan Europese verkiezingen altijd op 9 mei

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

De Europese verkiezingen moeten voortaan altijd op 9 mei worden gehouden. Dat vindt een meerderheid in de commissie constitutionele zaken van het Europees Parlement. Begin mei stemt het hele Europees Parlement over de aanbeveling.

Dan spreken de politici zich ook uit over het plan om 28 parlementariërs te laten kiezen door alle burgers uit de Europese Unie. De kiezer krijgt daarvoor twee stemmen. Eén stem mag op de nationale lijst worden uitgebracht op de bekende (traditionele) partijen. De andere stem kan gebruikt worden voor de zogenoemde ‘transnationale lijsten’, waardoor het mogelijk is om burgers uit een ander land in het parlement te kiezen.

Woensdag

Nederland stemt altijd op woensdag en heeft daar bij elke discussie over verandering van het kiesrecht in Europa ook aan vastgehouden. Andere landen, zoals destijds het Verenigd Koninkrijk dat altijd op donderdag stemt, kregen eveneens een uitzondering. De Europese Commissie wilde altijd het liefst dat alle EU-burgers op zondag naar de stembus zouden gaan.

In de commissie die vanuit het Europees Parlement voorstelt om voortaan op de zogeheten Europadag (9 mei) te gaan stemmen, zaten geen Nederlanders. Van de grote partijen stemden de leden van de christendemocratische fractie verdeeld. De sociaaldemocraten waren voor, evenals de liberalen. Tegen was de Europese Conservatieve fractie waar Ja21 en de SGP bij aangesloten zijn.

Bert-Jan Ruissen van die partij vindt het ongewenst en noemt het een slecht plan. “Dat betekent dat de verkiezingen ook een keer op zondag worden gehouden en daar zijn we principieel tegen.” De eerste zondag dat het 9 mei is, valt in het jaar 2027; dan zijn er overigens geen verkiezingen, pas in 2029 weer. Maar de komende verkiezingen in 2024 vallen op donderdag 9 mei en dan is het Hemelvaartsdag; ook een zondag.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie