Gedwongen huwelijken, genitale verminking en online stalken. Het zijn enkele zaken die straks op Europees niveau strafbaar zijn. De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens over een wet tegen vrouwengeweld. Opvallend is dat een gemeenschappelijke definitie van verkrachting er niet in is opgenomen, tot teleurstelling van Europarlementariër Vera Tax (PvdA). Zij wilde dat seks zonder wederzijdse instemming in heel Europa als verkrachting zou worden gezien.
Vrouwengeweld
In 2022 kwam de Europese Commissie met een plan. Op Europees niveau zouden regels over geweld tegen vrouwen gelijkgetrokken worden. Een goed idee vond het Europees Parlement, maar EU-lidstaten, waaronder Nederland, vonden gelijke regels over verkrachting te ver gaan. De EU heeft volgens Nederland niets te zeggen over de strafbaarheid van verkrachting en welke definitie daarvoor gehanteerd moet worden. De lidstaten en het Europees Parlement kwamen er in zogeheten triloog-onderhandelingen lange tijd niet uit, tot nu, maar wel zonder de vingers aan verkrachting te branden.
Bittere pil
Tax is blij dat de wet er is. Het betekent immers dat er een scala aan geweldsdelicten tegen vrouwen door heel de EU strafbaar worden. “Er is hard voor gevochten en er zijn belangrijke zaken in geregeld, zoals het strafbaar maken van het delen van intieme foto’s zonder toestemming”, zegt Tax. “Overal in de EU hebben vrouwen nu gelijke bescherming.
Toch is het een bittere pil om te slikken. Tax riep het kabinet de afgelopen weken nog op van positie te veranderen in de hoop verkrachting wel op te nemen in de wet. Ze wist de steun van de Tweede Kamer te krijgen. Kamerleden wilden een debat met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz waarin ze het standpunt van het kabinet moest verantwoorden.
Onverteerbaar
Het is voor de PvdA in ieder geval onverteerbaar dat Nederland zich in de conservatieve hoek van Hongarije schaart als het aankomt op Europese wetgeving over verkrachting. “Minister Yesilgöz vindt het geen probleem dat Nederlandse meisjes en vrouwen die in de EU studeren, werken of op reis gaan minder goed beschermd zijn dan in Nederland. Ik vind dat onacceptabel”, zegt Tax.
Meer over het Europese besluitvormingsproces lees je hier.