Bert-Jan Ruissen (SGP) lijsttrekker verkiezingen Europees Parlement 2024

De Europese verkiezingen komen er langzaam aan. Het bestuur van de SGP nomineerde alvast Bert-Jan Ruissen als lijsttrekker voor de partij.

2 min. leestijd

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is door het partijbestuur opnieuw bovenaan de kandidatenlijst gezet voor de aankomende Europese Parlementsverkiezingen in 2024. Ruissen maakt sinds 2019 deel uit van het Europees Parlement.

Volgens partijvoorzitter Dick van Meeuwen was niet alleen de expertise van Ruissen doorslaggevend, maar ook zijn gedrevenheid. “Hij zet zich met veel overtuiging en energie in voor een helder christelijk geluid in het Europees Parlement. We zijn blij met zijn bereidheid om opnieuw lijsttrekker te zijn en wensen hem veel wijsheid en geluk toe op deze belangrijke vooruitgeschoven post.”

In een reactie zegt Ruissen vereerd te zijn met de voordracht tot lijsttrekker. “Ik ben erg gemotiveerd om de belangrijke punten van de SGP in praktijk te brengen. Dat is hard nodig omdat de EU steeds meer bevoegdheden wil verwerven en steeds minder oog lijkt te hebben voor de christelijke waarden.”

Gedeelde lijst

Bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen had de SGP nog een gezamenlijke lijst met de ChristenUnie (CU). Ze wisten samen twee zetels te winnen. Eén voor de SGP en één voor de CU.

De ChristenUnie trok uiteindelijk de stekker uit de samenwerking. De partijen hadden na de verkiezingen al voor een andere fractie gekozen en hun stemgedrag liep steeds meer uiteen. De verschillen zijn het meest zichtbaar op thema’s als migratie, klimaat en Europese samenwerking.

Van Meeuwen noemde de breuk ‘pijnlijk’. Het zou volgens hem kunnen leiden tot zetelverlies voor een van de partijen of misschien zelfs beide.

Ruissen

Voor Ruissen een zetel in het Europees Parlement bemachtigde, was hij werkzaam als coördinerend beleidsmedewerker Europees Landbouwbeleid bij het ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit.

Daarnaast was hij raadslid voor de SGP in de gemeente Krimpen aan den IJssel en werkte hij als beleidsmedewerker voor de Eurofractie van toenmalige SGP/GPV/RPF.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie