Benelux regelt gasopslag

2 min. leestijd
Gas pipe going to the city boiler

Gasopslag in tijden van oorlog, het Europees Parlement sprak er donderdag over. Nederland heeft niet gewacht op het plan: met een paar andere EU-landen maakte ons land al afspraken om gasopslag samen te organiseren.

Roebelboycot

Poetin zette extra druk op het internationale gasdebat. Vanaf vandaag moet het buitenland in Roebels betalen voor Russisch gas, besloot hij. Die betalingen moeten vanuit rekeningen bij Russische banken worden gedaan. Frankrijk en Duitsland hebben al gezegd daar niet aan mee te doen, Nederland houdt tot dusver vast aan het statement dat Russisch gas niet geboycot wordt.

7 landen, 1 forum

Die afspraak werd gesloten met de landen van het Pentalateraal Energieforum, te verstaan: de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Dat verbond, een samenwerking tussen regeringen en energiebeheerders, bestaat al sinds 2005. De Energieministers van de landen komen met enige regelmaat samen voor overleg en werken al langer samen om energieopslag en -bevoorrading te organiseren.

De ‘pentalateralen’ hebben dus besloten niet te wachten tot de Europese afspraken rond zijn en hebben nu zelf een plan voor gasopslag gemaakt. Gisteren tekenden ze in Berlijn een verklaring waarin hun ‘coördinatie rond de opslag’ werd afgesproken. Belangrijk, gezien de huidige geopolitieke situatie, laat de Benelux weten. Door de opslag samen te organiseren is er meer zekerheid over de voorraad en kunnen de energierekeningen iets ontzien worden, aldus de Energieministers.

Debat in Parlement

In het Europees Parlement klonk vandaag vooral teleurstelling, omdat de Europese Unie gasopslag ‘eerder had kunnen regelen’. Claudia Gamon (Renew, Oostenrijk): ”We hebben veel kansen gemist om ons hier op voor te bereiden”. Maar, beter laat dan nooit, is de conclusie. Het Parlement wil aan de slag met het plan. De discussie ging onder andere over de hoogte van de eis: hoeveel gas kan een land gevraagd worden op voorraad te hebben? Negentig procent van de gasopslagen moet in november gevuld zijn, vindt de Europese Commissie.