Bas Eickhout: ‘Overeind blijven Green Deal vereiste voor steun Ursula von der Leyen’

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De Europese groene fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, is bereid Ursula von der Leyen te steunen om opnieuw voorzitter van de Europese Commissie te worden, op voorwaarde dat Von der Leyen de groene standpunten van de fractie onderschrijft. Von der Leyen heeft inmiddels de steun van EU-regeringsleiders, maar moet ook genoeg steun hebben in het Europees Parlement. 18 juli vindt de stemming plaats en tot die tijd gaat ze in gesprek met de Europese fracties. Deze week zat ze aan tafel met GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout en zijn Duitse collega Terry Reintke.

Belangrijk voor Eickhout is de Europese Green Deal. Dit is het wettenpakket dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet maken. Hierop is de afgelopen vijf jaar veel vooruitgang geboekt. Eickhout wil niet dat de Europese Commissie wetgeving uit de Green Deal toch weer gaat verzwakken. Op het einde van de vorige termijn van Von der Leyen heeft ze landbouwregels om het klimaat te besparen toch weer versoepeld. Dat maakte geen goede indruk bij de Europese fractie van de Groenen.

De verwachting is dat Von der Leyen haar politieke standpunten de komende weken publiceert. Partijen die overwegen haar te steunen, buigen zich dan over die standpunten en gaan met Von der Leyen onderhandelen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie